Gorillaen vender stærkt tilbage

Halvdelen af vores batterier går til genbrug

(Foto: Frank Wang / Unsplash

50 procent af de små og bærbare batterier, der bliver kasseret hos danske brugere, går til genbrug.

Dermed ligger Danmark en anelse over EU-gennemsnittet på 48 procent, men langt efter duksene i dette game.

Kroatien er suverænt dygtigst til at indsamle brugte batterier og sende dem til genbrug. Det sker for 96 procent af alle batterier som f.eks. dem, man bruger i computer-mus, dørklokker, fjernbetjeninger osv.

Det viser dugfriske tal fra EU’s tal-knusere i Eurostat. Analysen afslører samtidig, at Østeuropa er dygtigere til genbrug af batterier end vesteuropæerne.

Danmark ligger med sine 50 procent på en europæisk syvendeplads. Ud over Kroatien ligger også Polen, Slovakiet og Bulgarien bedre. Det samme gør Luxembourg, Belgien og Irland.

Tallene er lidt tankevækkende, for Danmark har gennem de senere år kørt flere dyre reklame-kampagner for at få folk til at samle deres gamle batterier ind fremfor at smide dem i affaldet eller glemme dem i en skuffe.

Salget af små batterier ligger relativt stabilt i Europa. I 2018 var det 191.000 tons, hvilket er det højeste antal siden 2010.

88.000 tons af dem blev indsamlet som genbrugs-affald. Det er en stor fremgang i forhold til 2010, hvor kun 55.000 tons gik til genbrug. Det svarer til et hop fra 33 til 48 procent.

Eurostat noterer, at EU-landene tydeligvis prioriterer salget af nye batterier højere end indsamling af de gamle. Også selvom genbruget er vokset på de fleste markeder.

EU’s såkaldte “batteri direktiv” har sat klare mål for indsamling af brugte batterier. Målet var 2012 var 25 procent – stigende til 45 procent i 2016. Disse mål overholder eller overgår 17 af EU-medlemmer i dag. Inklusive Danmark.

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gorillaen vender stærkt tilbage