Bluetooth højttaler er også DAB radio

Pas på Phorpiex på nettet

Corona krisen har fået mange flere mennesker til at benytte internet – og i flere timer – end de gjorde i forvejen. Når man skal arbejde hjemmefra, er man som regel online det meste af tiden.

Det kraftigt øgede internet-forbrug har givet god grobund for malware – altså skadeligt software, der kan være alt fra virus og trojanske heste til botnet, spam og ransomware.

I juni er risikoen i høj grad kommet fra det berygtede Phorpiex botnet, der spredte en ny type Avaddon ramsomware via spam meddelelser.

Det viser det månedlige ”Global Threat Index” over de største globale cyber-trusler mod virksomheder lige for tiden. Det laves af sikkerheds-specialisten Check Point Research, der har Top-20 lister både til computere og smartphones.

Phorbiex botnettet er den hurtigst voksende cybertrussel mod Windows pc’er i øjeblikket. (Foto: Check Point)

Den nye Avaddon trussel fungerer som en såkaldt Ransomware-as-a-service /RaaS), der kommer ud i verden via spam. Det har den gjort så effektivt, at den er kravlet fra en 13. til en andenplads over de værste farer.

Phorpiex netværk, der også kendes under navnet Trik, er berygtet for at sprede ”sextortion”. Det første at lokke modtageren af spam-meddelelsen til at åbne en ZIP-fil. Det sker ved hjælp af en blinkende emoji i e-mailens emnefelt.

Hvis man åbner ZIP-filen, bliver Avaddons skadelige ramsomware aktiviteret og begynder at indsamle data fra brugerens computer.

Derefter låser og krypterer programmet alle de opsamlede informationer og afkræver offeret penge for at få låst op for data igen.

(Foto:Michael Geiger / Unsplash)

Checkpoint Research vurderer, at Phorpiex har spredt sig til mindst en million Windows-pc’er i verden. Her har den skadelige software indsamlet over 500.000 US dollars via sine trusler og gidsel-tagninger af data.

Herhjemme er Phorpiex botnet knap så udbredt som internationalt, men softwaren ligger trods alt på en ottenplads i juni. Både internationalt og på danske computere er ”Agent Tesla” i øjeblikket nummer ét.

Det er en avanceret Remote Access Malware (RAT), der fungerer som en slags trojansk hest og stjæler brugernes informationer og password via en keylogger.

De tre mest udbredte malware familier på Windows computere i juni var ifølge Check Point Research:

  1. Agent Tesla
  2. Phorpiex
  3. XMRig

På mobiltelefoner er disse tre typer malware de værste for tiden. Alle tre kører på Android telefoner:

  1. Necro (trojansk hest)
  2. Hiddad (malware til reklamer)
  3. Lotoor (hacker værktøj)

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bluetooth højttaler er også DAB radio