Alt godt kommer fra oven

Levetid i teori og praksis

Vi er vant til at blive snydt, når vi køber ny eller brugt bil. Auto-fabrikanternes oplysninger om topfart og kilometer på literen holder aldrig i virkeligheden – og det ved vi godt.

Samme inflation i tal-opgivelser møder vi også i nye laptops og smartphones. Kun sjældent kan de køre så mange timer på en batteri-opladning, som reklamerne påstår.

Det skyldes naturligvis, at vi har skruet godt op for lysstyrken på displayet. Vi har Bluetooth tændt til hovedtelefonerne, bruger mobilen til krævende computerspil – og har adskillige apps tændt på samme tid. Alle æder lystigt strøm fra batteriet.

Nogle smartphone fabrikanter prøver at redde situationen ved at indbygge stadig større batterier i deres mobiler. I dag er batterier på 4.000 mAh helt almindelige. De er dobbelt så store som for tre år siden.

Apple har indbygget en meget effektiv strøm-styring i sin nye iPhone 11. Derfor kan den køre lige så længe på en opladning som mange Android konkurrenter trods et 30 procent mindre batteri. (Foto: Apple)

Rekorden holder i øjeblikket Asus’ ROG II gamer-mobil med 6.000 mAh. Men den er altså også stor og tung at håndtere. Lige efter følger Xiaomi med sin Mi Max 2 og et 5.300 mAh batteri. Selv Samsungs nye Lite varianter af Galaxy S10 og Note10 disker op med 4.500 mAh-

Det internationale mobil-medie Phone Arena har derfor sat sig for at måle meget præcist, hvor langt en række populære smartphones kører på en opladning under realistiske dagligdags vilkår.

Phone Arena nøjes ikke kun med at lave en Top-11 over telefoner med de største batterier. Størrelse er nemlig ikke lig med en længere spilletid. Også andre ting spiller ind som f.eks. skærm-typen, den grafiske opløsning, processoren og, hvor god den indbyggede software er til at holde styr på strømforbruget.

Af den grund kan Apple mase sig ind på hitlisten med sin nye iPhone 11. Den har et meget mindre batteri – 3.100 mAh – end konkurrenterne. Det kører bare så effektivt, at man kan nøjes med at lade den nye iPhone op for hver 13 en halv time.

Mobilfabrikanternes påstande om driftstid på en batteri opladning holder sjældent i praksis. (Illustration: Shabaz Khan / Pixabay)

Til sin batteri-test benytter Phone Arena en app, som imiterer ”real-life anvendelse af mobiltelefonerne. Lysstyrken er f.eks. sat til 200 nit (luminance), så skærmen også kan læses i dagslys. Det er noget højere end, hvad mobilfabrikanterne gør i deres laboratorie-målinger.

Phone Arena afprøver også telefonerne ved en lang-tids-belastning. Den opstår f.eks, når man ser en hel Hollywood film på sin mobil eller kører online spil i timevis.

Den telefon, der klarer sig bedst, er Motorolas Moto G7 Power – se artiklens hovedfoto. Som den eneste telefon kører den over 20 timer på en opladning. En værdi, som mange fabrikanter hævder, at deres mobiler snildt kan klare….

(Indledningsfoto til artiklen: Motorola G7 Power / Motorola)

(Infografik: Statista.com)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Alt godt kommer fra oven