De forurener mest i Europa

Musikken kommer fra Saturn og Titan

Grammofoner ser ud til aldrig at gå helt ud af mode. De er som regek klassisk designede med en pladetallerken i den ene side og en tonearm med pickup oppe i hjørnet af den anden. Kun en sjælden gang er dette design blevet brudt – bl.a. af Bang & Olufsens legendariske og fremragende tangential-pladespiller.

Den unge iranske designer Elham Mirzapour forsøger nu at bryde traditionerne med en pladespiller i en firkantet kasse. Hun har ladet sig inspirere af planeten Saturn og skabt en grammofon med planeten i midten, ringene rotere omkring – og med månen Titan, der her indeholder pick-up nålen til at hente musikken frem fra pladerillen.

Hele apparatet er ikke større end selve plade-tallerkenen. Nyheden er derfor cirkelrund og har motor og styre-enhed siddende i midten. Tonearmen er lige så sort som underlaget og er derfor ret usynlig, når den bevæger sig hen over vinylpladen. Kun dens runde spids – Titan – med pick-up huset lyser op i gult.

(Foto: Elham Mirzapour)

Betjeningen er prisværdig nem. Man tager “planeten” af, når en ny vinylskive skal afspiller. Sætter den på igen og trykker ”on” og ”play” på planeten. Derefter vil pladen rotere og få hele herligheden til at se ud, som om det er Saturns ringe, der bevæger sig rundt.

Elham Mirzapour nærer en stor interesse for astronomi, hvilket turde være åbenlyst med den nye pladespiller. Samtidig har hun kastet sig over musik-enheder på det seneste. Ud over den spændende Saturn grammofon har hun f.eks. også udviklet et par bølgeformede Bluetooth højttalere. Dem viser jeg ved en anden lejlighed.

Elham har vundet flere internationale design priser, men indtil videre er ingen Hi-Fi fabrikant bidt på krogen og købt hendes ideer til storproduktion. Lidt ærgerligt….

(Indledningsfoto til artiklen: Elham Mirzapour)

(Foto: Elham Mirzapour)

Når der skal spilles en ny plade, tages Saturn af og lægges igen ovenpå skiven. Saturn enheden indeholder to motorer. (Foto: Elham Mirzapour)

Pick-uppen sidder i den gule Titam måne. (Foto: Elham Mirzapour)

Med sin sorte lakering er tonearmen næsten usynlig oven på vinylpladen. (Foto: Elham Mirzapour)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De forurener mest i Europa