Her er en god idé til en Tesla mobil

Great Barrier Reef skal reddes med “musik”

Koral-rev over det meste af verden lever et trist liv. De fleste af dem uddør på grund af forurening, verdenshavenes opvarmning eller turisters slitage på de sarte omgivelser.

Når koralrev er døende, forlader de hundrede-tusinder af fisk, planter og andre levevæsener deres vante boliger. Revene bliver tilbage som blege og døde ruiner på havets bund.

Klima-aktivister og marine-biologer har set på denne udvikling i årtier uden at kunne finde en rigtig effektiv løsning. Så gerne de end ville, kan de jo ikke skrue ned for vandets varme, sådan som vi kan gøre på badeværelset.

Til gengæld kunne det se ud, som om en teknologi, vi kender fra alle dagligstuer og teenage værelser kan hjælpe koralrevene i hvert fald på kort sigt. Forskere har nemlig fundet ud af, at man kan lokke vigtige organismer og beboere tilbage til de døende koralrev ved hjælp af lyd og undervands højttalere.

Små fisk kan åbenbart godt lide musik. (Foto: Ray Aucutt / Unsplash)

De første eksperimenter er gennemført med lovende resultater på Australiens verdensberømte Great Barrier Reef.  Ved at blæse lyde ud i havet omkring revet er det lykkedes at lokke flere små fisk og fiske-unger tilbage tilbage til deres oprindelige bopæle.

Sunde koralrev spiller nemlig ”musik”, som kun fisk og andre havdyr kan høre. Lydene fortæller dem, at revet tilbyder attraktive boliger til dem – med adgang til mad og sikkerhed. Lidt som når en ejendomsmægler udstyres med en megafon.

Mens intakte koralrev sender en bredde af lyd og toner ud – som et symfoni-orkester under vand – er døde rev som en kirkegård. Tavs og stille.

Ifølge en gruppe forskere skal lyde især være gode til at lokke revenes mindste beboere. De er foder til større fisk og skaldyr, og de er ofte koralrevenes lokale rengøringsfolk. De renser korallernes overflader og fjerner døde områder.

Højttalere og lyde kan lokke fisk tilbage til korealrevene. (Foto: Open Clipart / Pixabay)

Mange fiske-arter flytter ind på koralrevene i en ung alder. Tilsyneladende har fiske-yngel og larver indbyggede sensorer, der reagerer på vibrationer. De er mindre tilbøjelige til at slå sig ned på tavst koralrev, fordi de manglende lyde er et tegn på dårligt helbred.

Forsker-teamet, der har medlemmer fra flere lande, har kastet sig over den nordlige ende af Great Barrier Reef. Det er hårdt belastet af millioner af turisters besøg, og store dele af revet er mere eller mindre dødt i dag.

Fagmediet ”Nature Communications” akriver, at det er  lykkedes for videnskabsfolkene at opmuntre unge fisk til at slå sig ned på de ødelagte rev ved at afspille tone-sekvenser – lad os bare kalde det revenes melodi – ved hjælp af forstærkere og højttalere på revet.

Eksperimentet varede i 40 dage fra oktober til december 2017, men resultaterne er først offentliggjort nu. Det sene efterår er typisk den periode, hvor fiske-yngel flytter til dens naturlige boliger på koralrev i Stillehavet.

Døende koralrev får ofte blege farver. (Foto: Job One for Humanity)

”Fisk er livsnødvendige for koralrevenes overlevelse. Sammen udgør de et sundt økosystem,” forklarer en eksperimentets ledelse, Tim Gordon fra University of Exeter i England.

”Ved at øge fiske-bestanden på denne akustiske måde kan kick-starte den naturlige rekonvalens. Lydene kan give et godt modspil til mange koralrevs ødelæggelse og død verden over,” fortsætter han.

Ifølge forskerne lokkede koralrev med højttalere på dobbelt så mange fisk til som de områder, der lå tavse hen. Nok så vigtigt var der 50 procent flere fiskearter på de musikalske dele af revet.

Forskerne advarer dog, at det ikke vil være nok at sætte stereo-anlæg op på revene for at genoplive dem fuldstændigt. Det er blot en metode, der kan accellere genoplivningen. Problemer med turisters slitage, havets opvarmning og forurening kan hurtigt smadre de musikalske resultater. De skal fortsat løses.

En rapport om de akustiske resultater på havets bund er offentliggjort i det seriøse fagblad Nature Communications her….

(Indledningsfoto til artiklen: Visa Vietnam / Pixabay)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er en god idé til en Tesla mobil