Så længe kører din mobil på en opladning

Har Sony verdens bedste pc-højttaler?

Alt for mange folk går på kompromis, når det gælder lydsiden på deres pc. Når computeren er købt og måske udvidet med en stor og flot skærm, er der ikke flere penge til overs til at få systemet til at lyde godt.

Lidt mærkeligt egentlig, for de samme mennesker kan sagtens bruge formuer på højttalere til deres stereo-anlæg eller til at give deres store fladskærms-tv flot surround sound.

Derfor ser man alt for ofte, at folk nøjes med de bittesmå højttalere, der sidder i en laptop. Trods fabrikanternes pral om, at de f.eks. rummer lydforbedrende kredsløb som Dolby Atmos eller Icepower fra Bang & Olufsen.

Har man en desktop pc i stedet for en bærbar, er situationen ikke meget bedre. Her kan man dog heldigvis købe rimeligt gode højttalere, som ofte er splittet op i to små satellitter, som placeres på hver side af skærmen for at skabe stereolyd – og en lidt større subwoofer, som man sætte under bordet til at håndtere de dybe toner.

Sony tager nu det heeelt store skridt i retning af ægte high-end Hi-Fi til computeren, spille-konsollen, mobiltelefonen, tabletten og den bærbare musik-afspiller – f.eks. en Apple iPod eller Sonys egen Walkman i 2019 udgave.

Sonys løsning til at skabe en stor lyd fra f.eks. streamet musik på mobiltelefonen hedder SA-Z1 – med efternavnet High Resolution Speaker System.

Det består af to højttaler-enheder og en forstærker, der ikke er større end, at de godt kan stå på et skrivebord. Derfor egner Sony SA-Z1 sig også som højttalere til folk, der ikke ønsker store kasser, som dominerer det pæne møblement i stuen eller på designer-kontoret.

Sony slår meget på, at SA-Z1 arbejder med ”near field technology.” I al sin enkelthed udnytter Sony, at høje og dybe toner bevæger sig forskelligt hurtigt i luften. De tre små enheder, der håndterer mellemtone og diskant er således flyttet hen på en ”stang”, som er placeret foran bas-enheden.

Sony hævder, at SA-Z1 kan afspille musik og tale så ”fordybende, at lytteren føler, at han kan række ud og mærke lyden, instrumentet og sangeren.” SA-Z1 systemet kommer først på markedet til næste forår, så jeg har ikke selv haft mulighed for at afprøve påstanden.

SA-Z1 er det seneste nye medlem af Sonys dyre, men sublime Signature familie af Hi-Fi udstyr. Nyheden deler således samme separate boks med Sonys FPGA lyd-processor, som også kendes fra TA-ZH1ES hovedtelefonerne. Boksen indeholder også en hybrid forstærker med både analoge og digitale trin – samt en digital-til-analog konverter i høj professionel klasse.

Hver højttaler rummer to bas-enheder, der sidder koaksialt bagved hinanden. Princippet er lånt fra Japans traditionelle Tsunami tromme, der har spille toner meget præcist uden uønskede vibrationer.

Bas-enhederne sidder med ryggen til hinanden og skal kunne gengive de dybe toner med en præcision, man aldrig tidligere har hørt fra en højttaler til pc’en eller mobiltelefonen.

Dertil kommer, at højttalernes kabinetter er fremstillet af to forskellige typer aluminium, der hver for sig har deres særlige styrker. Tilsammen skal de eliminere irriterende resonanser i lydbilledet.

Brugeren kan vælge mellem fire præ-installerede lyd-indstillinger på SA-Z1. Det sker via knapper på den fælles forstærker-enhed eller med en smartphone app. Her kan man også fin-justere forholdet mellem den analoge og den digitale forstærker, begrænse bas-enhedernes bevægelse eller ændre på tids-forskellen mellem basserne og de tre diskant-enheder.

Sony oplyser ikke, hvike kommunikations-kanaler man kan bruge SA-Z1 med. De tre enheder indbyrdes er forbundet med kabel, og det samme vil man uden tvivl kunne gøre med sit tv, dvd-afspiller og stereo-anlæg. Samdsynligvis udstyresSA-Z1 også med trådløs Wi-Fi, Bluetooth og Apple AirPlay 2.

Det lyder alt sammen meget professionelt og kompliceret, og det er det nok også. Sonys nyhed henvender sig da også til absolutte lyd- og musik-entusiaster, der ikke har noget imod at investere mange penge i deres interesse.

Med SA-Z1 vil Sony bevise, at musik og lyd fra en pc eller smartphone ikke kun kan larme, men også lyde fint, naturligt og præcist. Når det utrolige højttaler-system dukker op engang efter nytår, ventes prisen at ligge på 7.000 euro eller ca. 53.000 kroner….

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=xoRUlYzxGUA%20%20

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så længe kører din mobil på en opladning