Mon iPhone fortsætter med at blive dyrere?

Vi køber mere vinyl end cd’er

I data-sammenhæng er ældre lager-medier som f.eks. floppy disken for længst død og borte. Unge mennesker betragter dem som en dinosaur i ”Jurassic Park”, hvis de da overhovedet ved, hvad normale betegnelser som 5,25 eller 3,5 tommer betyder. Omkring årtusinde-skiftet vidste alle, hvad det var.

Sådan foregår det sjovt nok ikke med udviklingen i musik og audio udstyr. Her ved alle unge, hvad vinyl-skiver, LP-plader og albums er for en størrelse. De er ligefrem blevet trendy.

På den store IFA 2019 messe for underholdnings-elektronik, der kører i Berlin i øjeblikket, er pladespillere og grammofoner lige så almindelige som nye smartphones og trådløse højttalere. Kun nye high-tech køkkener tiltrækker lige så stor opmærksomhed.

Hvis grammofoner er så stort et hit for fabrikanterne, kan det kun skyldes én ting: At der bliver solgt en masse ”software” til dem. Eller rettere vinylplader i store antal.

Det er korrekt. Ifølge den amerikanske musik-branche organisation RIAA ser det nemlig ud til, at salget af vinyl skiver for første gang siden 1986 vil udkonkurrere cd-plader. Det viser de foreløbige salgstal for de første seks måneder i USA.

Salget af klassiske pladespillere er mange-doblet ii de seneste par år. I dag er de et hit for elektronik butikkerne: (Foto: Rudi & Peter Skitterians / Pixabay)

Nu skal man selvfølgelig tage den slags statistikker med et stort gran salt. For, hvor mange køber i det hele tager grammofon-plader, cd-skiver og dvd’er nu om dage? Alle downloader numre til deres mobiltelefon eller streamer film og musik via deres tv og stereo-anlæg.

Ikke desto mindre er det lidt interessant at følge vinylpladernes comeback. I første halvdel af i år solgte pladeselskaber for 224,1 million USD af dem på det amerikanske marked alene. Det svarer til ca. 1,5 milliarder  kroner. I samme periode lavede cd’er en omsætning på 247,9 mio. dollars.

Jamen – det er jo mere end vinylplanderne, vil den opmærksomme iagttager straks protestere. Ganske rigtigt. Men eftersom cd-salget står bomstille, og vinylsalget går stærkt frem, regner USA’s musik-branche med, at vinylen overhaler i løbet af dette efterår.

Helt sikkert op til jul, hvor grammofon-plader ventes at blive en oplagt julegave. De er jo ”fysisk” musik. Streaming er noget usynligt og luftigt noget, man svært kan pakke ind i julepapir med rød sløjfe på.

I andre lande som f.eks. Japan er overhalingen allerede sket. Her er efterspørgslen I dag så stor, at Sony har genoptaget produktionen af grammofon-plader. Den blev ellers stoppet for 30 år siden i 1989….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mon iPhone fortsætter med at blive dyrere?