Sonos er i bevægelse

Sony fejrer 40 år med Walkman

For et par måneder siden – helt præcist den 1. juli – fyldte Sonys legendariske Walkman 40 år. Lidt forsinket fejrer Sony nu fødselsdagen. Det sker lige nu på den store IFA 2019 udstilling for forbruger-elektronik i Berlin og foregår i to trin.

Det ene hedder Sony NW-A100TPS – Sony har altid været verdensmester i umulige produkt-navne. Den anden NW-ZX507 Walkman. Ikke spor mere mundret, men formentlig mere vellydende end sin musikalske lillebror.

NW-A100TPS ligner sin stamfader en smule – den hed TPS-L2 i 1979 – men det er en ren illusion. Sony har nemlig pakket sin jubilæums-model i et blødt cover, hvor man har trykt et foto af dem gamle Walkman på. På bagsiden er desuden printet et 40-års logo.

Indendørs er Sony NW-A100TPS en helt almindelig digital musik-afspiller – og hvad værst er: Den kan ikke bruge kassettebånd. Det var ellers mediet for 40 år siden. Ikke usynlige digitale bits og bytes som i dag.

Når man pakker det nostalgiske cover af Sony NW-A100TPS, står man med en ret almindelig digital musik afspiller. (Foto: Sony)

Hvis Sony havde haft lidt mere humor og gejst, ville den japanske underholdnings-gigant have sørget for, at jubi-walkmanden kunne bruges med de gamle magnetbånd. Dem har mange af os sikkert et par stykker af liggende på loftet. Eller vores forældre har. Og forme og værktøjer fra dengang har Sony sikkert liggende et eller andet sted på et lager.

Nuvel. Sony forsøger da i det mindste at puste lidt liv i det goe gamle Walkman navn. Det har ellers sygnet hen siden 2010, hvor den sidste kassettebånds-variant løb af samlebåndet. På det tidspunkt var den for længst overhalet indenom af Sony Discman – der spillede cd-plader.

40-års udgaven af Walkman har et 16 GB lager og kan streame musik via Wi-Fi eller Bluetooth. Den har et 3.6 tommers display, så man også kan se, hvad man spiller. Og den har et batteri, der kører 26 timer på en opladning.

Det mest ægte nostalgiske er måske, at Sony NW-A100TPS har et rigtigt hovedtelefon stik. Det er ellers ved at uddø på moderne smartphones. Og hvorfor ægte?

Sådan så den oprindelige Walkman ud i 1979. Den var på flere områder en revolution. Bl.a. gjorde den lette hovedtelefoner til hvermands eje. (Foto: Sony arkiv)

Jo – Walkman var for 40 år siden årsagen til, at små lette hovedtelefoner blev hvermands eje over hele verden. Inden da var hovedtelefoner sådan nogle store ”bøffer”, man satte på hovedet for at holde al ekstern støj borte. Det hele drejede sig kun om musikken, som drønede helt privat ind i øret.

Sony oplyser, at sentimentale sjæle kan købe NW-A100TPS fra november til priser fra 440 euro. Det svarer til 3.350 kroner.

Langt mere relevant er så Sonys nye NW-ZX507 musik-afspiller. Den bærer også efternavnet Walkman, men virker nutidig og moderne – uden halvhjertede tilbageblik på, hvordan verden så ud i 1979.

Sony NW-ZX507 er designet til at spille musik i ekstrem Hi-Fi kvalitet – hi.res kalder audiofiler det. Den bruger Android styresystemet, så man kan bruge forskellige apps på den lille musik-maskine. Og så er den kompatibel med de fleste populære musik-streaming tjenester.

I 1981 havde Shubidua’s Michael Hardinger sit første solohit med en hyldest til Sonys lille Walkman,

Alt på NW-ZX507 udstråler professionel lyd. Både i stik og specifikationer. Nyheden kan f.eks. afspille helt tabsfrit via S-Master HX og 32 bit PCM ved 384 kHz.

Man kan sågar opskalere sin eksisterende musik, så den via Walkman’ens indbyggede DSEE HX processor kan få en endnu højere kvalitet. Altså kun lydmæssigt – den musikalske kvalitet kan computeren ikke gøre noget ved.

NW-ZX507 er forsynet med en 3,6 tommer skærm og touch styring. Alternativt kan man bruge fysiske knapper på siden. Desuden er der USB-C port og skuffe til et MicroSD kort. Batteri-levetiden opgives til 20 timer.

Sonys moderne nye Walkman til audio-freaks fås i sort farve og lander i danske butikker til november. Prisen bliver 6.000 kroner – og nehrrjj – NW-ZX507 kan ikke bruges som smartphone….

Walkman anno 2019 kan spille musik i ekstrem høj kvalitet, som selv professielle vil nikke anerkendende til. Den nye Sony NW-ZX507 Walkman afspiller koster 6.000 kroner. (Foto Sony)

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sonos er i bevægelse