Mobiltelefoner er fortsat strålende

Chromebooks får jakkesæt på

De små Chromebook bærbare blev egentlig udviklet til amerikanske skole-elever og studerende – som et billigt alternativ til Apples MacBooks og de mange Windows-laptops.

Chromebooks kunne sælges til så lave priser, fordi de kom uden harddisk og begrænset RAM-hukommelse. I stedet kunne de kun fungere online. De hentede både apps og dokumenter fra nettet. I virkeligheden var de en moderne udgave af tidligere tiders ”dumme” terminaler.

Gennem de senere år har Chromebooks opnået stor popularitet i USA, hvor de i dag bruges lige så ofte i private hjem som i skolerne. Alle boliger har jo Wi-Fi – og så kører de små Google-baserede laptops jo helt fint.

Samtidig har flere og flere fabrikanter lanceret Chromebooks, så folk har fået et stort udvalg at købe fra – med forskellig størrelse skærm og mere eller mindre kraftige processorer.

At Chromebooks kunne blive brugt professionelt, var der ikke mange, som troede på for nogle få år siden. (Foto: Dell)

I Danmark ses Chromebooks mere sjældent. Det kan dog snart ændre sig, fordi Google nu også vil markedsføre maskinerne til erhvervslivet og til offentlige kontorer. Med andre ord skal Chromebooks gå Apple og Windows i bedene.

Til det formål er Google gået i alliance med Dell, der er verdens tredje-største pc-fabrikant – efter Lenovo og HP. Dell har således ombygget to af sine populære Windows laptops, så de nu kører med ChromeOS. Samtidig erklærer Dell, at man vil ”gå all in” på Chrome platformen.

Google selv har suppleret med nye Chrome Enterprise værktøjer. Nogle af dem har eksisteret siden 2017, men det er først nu, hvor Google for alvor markedsfører dem sammen med en stor hardware leverandør. Dét vil formentlig få flere it-chefer til at spidse øren.

Den nye Google Admin konsol giver bl.a. øget sikkerhed, mulighed for fjernstyring af maskinerne, 10 gange hurtigere download af firmaernes egne apps osv. Desuden kan man fra centralt hold opsætte sikre VPN kommunikations-linier mellem udvalgte medarbejdere.

Med Googles nye Enterprise værktøjer bliver Chromebooks også interessante at bruge for virkswomhder. (Foto: Google)

Det hele foregår via Linux baserede værktøjer og arbejder fint sammen med Dells eget Unified Workspace værktøjer i ”skyen”, der fungerer på tværs af flere styresystemer.

På hardware-siden placerer de to nye Dell Latitude 5400 Chromebook Enterprise og Dell Latitude 5300 2-in-1 Chromebook Enterprise sig i toppen af Chromebooks. De er ikke små billige bprbare, der kan bruges til at surfe, streame og mindre kontor-opgaver. De er helt i klasse med mange kraftige laptops fra Windows platformen.

Begge Dell maskiner fås således med Intels ottende generation Core i7 processorer og op til 32 GB RAM og 1 TB SSD-diske ombord. De kan altså også arbejde off-line – ikke kun online. Dells nye Chromebooks fås desuden med 4G mobilnet indbygget, som leverer hastigheder på op til 450 Mbps.

Af ydre ligner de almindelige laptops fra Dell. Samme sorte eller sølv farve. Kun Chrome logoet og et lidt anderledes tastatur afslører forskellene til Windows. Skærmen på Latitude 5300 er på 13 tommer – på Latitude 5400 en lidt større 14-tommers. Begge viser billeder i Full HD kvalitet.

De ligner Windows laptops, men kører med Googlrs Chrome styresystem. (Foto: Dell)

Google tager en ekstra afgift for Chrome Enterprise – 50 USD om måneden pr. maskine. For de penge kommer en række professionelle værktøjer, som man i øvrigt også kan installere på sine mindre Chromebooks.

Hvis der til sidst skulle være nogen, der undrer sig over, hvorfor Chromebooks hedder sådan og ikke MacBook eller notebook – skyldes det Google. De små bærbare bruger nemlig Googles Chrome browser og det tilhørende Chrome OS styresystem – en slægtning til Android.

Med Chromebooks vil Google bygge et lige så stort ”økosystem”, som Apple har med MacOS og Microsoft Windows. Det giver nemlig en sikker indtægt, fordi folk primært bruger system-ejernes software. Hos Microsoft f.eks. Office pakken.

De danske priser kendes endnu ikke, men i USA koster Latitude 5400 Chromebook fra 699 dollars og Latitute 5400 fra 819 USD….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mobiltelefoner er fortsat strålende