Vi køber meget færre iPhones

Nye mobiler har 108 megapixel kamera

Normalt er sydkoreanske Samsung og kinesiske Xiaomi hårde konkurrenter, der begge ligger placeret mellem de fem største fabrikanter af smartphones.

Nogle gange kan det dog være en fordel at glemme rivaliseringen for en stund og i stedet gå i kompagniskab. Især, hvis samarbejdet kan føre til at lægge alle andre konkurrenter bag sig.

Det er lige præcis, hvad der vil ske, når Samsung og Xiaomi begge præsenterer nye smartphones med et 108 megapixel kamera i. Navnet på den nye revolutionerende billedsensor er Isocell Bright HMX, og den vil dukke op i topmobiler fra sidst på året.

Det helt specielle ved den nye sensor er den størrelse. Den fylder nemlig ikke mere end de nuværende 48 MP og 64 MP chips, der i øjeblikket er top-of-the-pops i mobilmarkedet. Med andre ord kan super-sensoren placeres direkte i eksisterende telefon-designs og skal blot have ny software og ekstra lagerplads for at fungere perfekt

Inden årets udgang vil Xiaomi have en smartphone med 108 megapixel kamera til salg.

De 108 megapixel er ikke kun ny rekord for smartphones. Også kun nogle meget få og meget dyre spejlrefleks-kameraer kan matche noget tilsvarende. Deres sensorer er dog fysisk set noget større end Samsungs og Xiaomis nye HMX.

I det hele taget skal man også lige tage Samsungs og Xiaomis pralerier med en gran salt. Det er nemlig ikke kun billed-sensorernes antal pixels, der afgør, om et foto eller en video bliver god på en smartphone.

Også sensorens og hvert billedpunkts størrelse, objektivet foran og den integrerede software spiller en rolle. Til sidst har fotografens talent og evner også betydning, selvom moderne telefoners kunstige intelligens overtager noget af hans eller hendes arbejde.

Men imponerende er den udvikling, som kameraer i mobiltelefoner har gennemgået i de senere år. Det gælder selvfølgelig også den nye HMX billedsensor, der bl.a.skal kunne optage video i 6K kvalitet og 30 billeder i sekundet (fps). De fleste bliver lige nu bedårede af smartphones, der kan levere 4K.

Samsungs nye supersensor med 108 megapixel ser ikke ud af meget. Det er dens indre kvaliteter, der tæller. (Foto: Samsung)

 

De 108 megapixel svarer til fotos med 12.032 gange 9.024 punkters opløsning. Det er (i teorien) dobbelt så flot som f.eks. de fotos, man ser som reklamer på siden af en bybus. De er typisk taget med et dyrt spejlrefleks eller et medium format kamera, der har 50 MP sensor.

Xiaomi holder i øjeblikket rekorden med sin seneste Redmi toptelefon, der har en 64 megapixel billedsensor ombord. Den kan levere en opløsning, der er skarp nok til plakater på 3,25 meters højde – hævder Xiaomi.

De fantastiske udsigter for nye Samsung og Xiaomi mobiler har dog også deres bagsider.:

Den utrolige billed-opløsning kræver f.eks. ekstra hukommelses-plads. Telefoners nuværende 4 til 6 GB RAM og 128 til 256 GB lager vil hurtigt blive fyldt op med store billedfiler.

Lige nu holder Xiaomi rekorden med sin nye Redmi topmodel.. Som den første mobiltelefon har den en 64 megapixel billedsensor. Alle konkurrenterne har maksimalt 48 MP chips.

 

Mobilens billed-buffer vil også hurtigt blive oversvømmet. Det stiller store krav til grafikchips og hovedprocessor, der skal nå at bearbejde og sende billeder til lagring på brøkdele af et sekund.

Det tredje er spørgsmålet om at sende billederne videre. De fleste lader deres fotos ligge på deres mobil, hvor de hurtigt vil føle grænserne med de nye, kæmpestore billedfiler.

Kun virkeligt seriøse fotografer vil kunne få glæde af 100 megapixel billeder. Sender man dem videre til Instagram, Facebook eller Snapchat, vil de automatisk blive kørt ned til et meget mindre format. I så fald vil det at sende et superfoto til et social media blot blokere ekstra båndbredde. Resultatet vil aldrig blive lige så godt, som originalen var.

Endelig kan der også komme problemer med fotografering i dårlig belysning. Jo mindre hver pixel i billedsensoren er – desto mindre lys kan de optage. Denne skavank kan eventuelt overvindes via software, hvor fire billedpunkter samles som én. Det betyder dog, at opløsningen også bliver dårligere.

Men under alle omstændigheder. Det bliver spændende at se og afprøve de første smartphones med 108 megapixel kameraer ombord….

De nye billedsensorer vil gøre det muligt at tage fotos til flere meter høje plakater – med en mobiltelefon,. (Foto: Xiaomi)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi køber meget færre iPhones