Hvor vild kan man være med Pokémon?

230 nye emojis til efteråret

Alle de mennesker, der bruger emojis i deres emails, sms, og social media indlæg – har I ikke savnet mindst ét symbol, som I kunne udtrykke jeres humør med?

Svarene vil sikkert pege på mange forskellige emojis, men mon ikke ét bestemt vil dukke op igen og igen. Nemlig ”gaaab, jeg keder mig.”

Det kommer til efteråret, når Apple og Google fornyer deres styresystemer med nye emojis. 130 nye kommer der faktisk. Med variationer over 230.

De blev præsenteret ved World Emoji Day forleden og viser, at emner som inklusion, race-problemer og handicaps har fået en større betydning i dagens samfund

Blandt de nye emojis er nemlig mange, der viser par med forskellige hudfarver. Faktisk er der 75 forskellige varianter af dem. De bygger på ideerne fra ”holding hands” bevægelsen, som bekæmper racisme med ikke-voldelige metoder.

Superhelte, atleter – ja selv havfruer – kommer nu i køns-neutrale udgaver på emojis.

Flere homo-seksuelle par på emojis kommer også ligesom mennesker, der har en fysisk skavank. Det er f.eks. emojis for døve og blinde, rullestol, førerhunde eller for en person med arm-protese.

Både Apple og Google prøver at undgå emojis, der er meget køns-specifikke. Derfor vil både superhelte, havfruer osv være meget mere køns-neutrale end før. Dog vil der fortsat være f.eks. en meget feminin lille havfrue eller en maskulin vægtløfter at vælge.

Forskel på udseendet på iOS og Android
Apple kommer med 59 nye emojis til Mac og iOS, mens Google vil lancerede hele 65 nye. Alle emojis er godkendt af Unicode konsortiet, der forsøger at skabe en standard på for emojis og symboler på tværs af styresystemerne.

Fysiske handicap får fremover mange flere piktogrammer.

De 59 nye emojis fra Apple til Mac og iPhone/iPad vil dukke op ganske gratis i forbindelse med en opdatering af styresystemerne til efteråret. Hos Android foregår det må en lidt anderledes måde.

Det er således op til de enkelte smartphone og tablet fabrikanter, hvor mange af de nye emojis de vil tilbyde til deres produkter. Nogle tager hele bunken – andre kun de fleste.

Desuden står det Android fabrikanterne frit at lægge egne emojis ved, der så kun fungerer på mobiler og tablets fra dette besteme mærke.

Man kan i øvrigt se tydelig forskel på emojis til Apple og til Android, selvom de grundlæggende har samme motiv og emne. Apple har nemlig tradition for gøre sine motiver ret realistiske, mens Googles har mere karakter af tegneserier.

Hånd-i-hånd symbolikken mod racisme kan fremover markeres med mange flere par med forskellig hudfarve.

 

Kender i emoji’ens historie?
Med tilføjelsen af 230 nye emojis – inklusive variationer – til efteråret kommer den godkendte database af symboler op på at omfatte 3.019 piktogrsammer

De første 76 emojis dukkede op tilbage i 1995, Også dengang var det i regi af Unicode, der er sat i verden som en neutral instans til at sikre standarder for bogstaver, karakterer og symboler i de mange skrifttyper og fonte, man kan få til sin tekstbehandling. Unicode er dog først blevet kendty i forbindelse med emojis.

Det første rimeligt komplette emojis kom i 1999, hvor den japanske designer Shigetaka Kurita skabte 176 simple piktogrammer til et japansk teleselskab. De betragtes i dag for at være alle emojis moder.

Kuritas symboler opnåede stor popularitet i Japan og inspirerede Unicode til at rulle en kæmpe portion emojis ud i 2010. Over 1.000 på én gang faktisk.

Forskellige hudfarver af samme motiv har eksisteret siden 2015, mens anti-mobbe emoji’en ”øje i enn taleboble” dukkede op året før. Piktogrammer med par af samme køn kom allerede med første bølge fra Unicode i 2010.

Her er emoji’ens historie vist visuelt. (Infografik: Statista.com)

Hvilke emojis er de mest brugte?
Ingen ved præcist – eller bare tilnærmelsesvis – hvor mange emojis der bliver brugt. Vi ved, at alene på Facebook er det 700 millioner i døgnet. Så det totale antal overstiger nok komfortabelt en million om dage.

Både Facebook og Twitter har samme top-emoji. Den, der bliver brugt i flest indlæg og kommentarer. Det er piktogrammet ”smilende ansigt med tårer af glæde”. På Instagram er det røde hjerte en suveræn nummer ét.

Genbrugs-tegnet ligger også højt på emoji hitlisterne. Det skyldes dog ikke, at online-folk er specielt miljø-bevidste. Årsagen er snarere, at muslimer bruget piktogrammet som en opfordring til at kopiere og genbruge et religiøst eller politisk budskab.

Den grønne farve ser man også meget ofte i muslimske emails, sms’er og social media bidrag. Det skyldes, at grønt har en vigtig symbolsk betydning i Koranen og Islam. Den grønne kulør ses også i arabiske flag sammen med hvidt, rødt og sort….

Efteråret bringer mange nye emojis, der symboliserer handicap.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvor vild kan man være med Pokémon?