Denne guitar kan ikke smadres

Apple har sine problemer med Kina

Man siger jo, at den enes død er den andens brød. Lidt sådan må de to store rivaler Huawei og Apple føle det midt i handelskrigen mellem deres respektive lande Kina og Apple.

Huawei ser ud til at blive bandlyst af den amerikanske regering den 19. august, hvilket vil koste verdens nummer to i smartphones mange milliarder kroner i tabte indtægter.

Mange havde nok regnet med, at Samsung vil være den store vinder i dette game. Sydkorea er ikke omfattet af Donald Trumps ”America First” politik, og derfor måtte Samsungs Galaxy telefoner få stor glæde af, at Huawei ligger ned for tiden.

Nu viser nye tal, at også Apple bliver begunstiget. Apple har nemlig øget sin produktion af iPhones, der sjovt nok foregår i Kina. Ekstra bestillingen er dog beskeden – fra 39 til 40 millioner telefoner.

Kina har længe været Apple største marked uden for USA. Kinesiske medier fortæller nu, at det er “yt” og nærmest lidt pinligt for unge kinesere i dag at købe en iPhone.

Ifølge kinesiske sociale medier regner Apple med at sælge 30 millioner iPhone Xs, Xs Max og Xr i de kommende måneder, når handelskrigen for alvor rammer Huawei. De øvrige 10 millioner er fordelt på iPhone 7 og iPhone 8.

Apple har længe haft problemer med at sælge iPhones i Kina. Ikke på grund af en officielt politisk modvilje som i USA, men fordi kineserne synes, at Apple telefoner er blevet for dyre.

Ifølge de kinesiske medier regner Apple med at kunne udnytte Huaweis svaghed i Europa. Vores verdensdel er Huaweis næststørste marked efter Kina.

I det seneste år er Huawei gået stærkt frem i Europa – og ikke mindst i Danmark – mens Apple har tabt markedsandele. Apple håber formentlig at vinde tabt terræn tilbage nu – og primært fra Huawei, der her i foråret nåede op på en markedsandel på mellem 20 og 23 pct. i Danmark. Apple har mellem 40 og 50, alt efter hvilket analyse-bureau man spørger.

Præsident Trump siger nu, at Huawei godt må købe stumper i USA. De må bare ikke være sikkerheds-mæssigt vigtige….

Handelskrigen mellem USA og Kina behøver dog ikke kun være en fordel for Apple. Den kan også give bagslag. Især, hvis den kinesiske regering beslutter sig til at kopiere USA. Nemlig ved at indføre højere told på amerikansk elektronik, der fremstilles i Kina. Det gør størstedelen af Apples produkter, samtidig med at Kina er Apples største eksport-marked.

Apple ser ud til at spille på flere heste lige nu. Dels forhandler Apple om at få hele eller dele af iPhone og iPad produktionen flyttet fra Kina til f.eks. Indien og Vietnam. Dels meddeler Apple, at firmaets nye super-Mac computer skal bygges i – Kina.

De kinesiske medier, at ikke kun Apple og Samsung vil kunne drage fordel af Huaweis problemer. Ikke så meget i Kina selv, hvor Huawei er en klar nummer ét. Men i resten af verden, hvor mange potentielle købere af Huawei telefoner nu vil vende sig mod andre kinesiske mærker som OnePlus, Xiaomi, Vivo, Oppo, ZTE, Motorola eller Lenovo.

Til sidst en konstatering: Det sidste ord er åbenbart ikke talt i handelskrigen mellem USA og Kina – og boykotten af Huawei:

Mens Apple på den ene side forhandler om at flytte produktionen af iPhones fra Kina til Indien og Vietnam, meddeler Apple, at firmaets dyreste produkt – den nye Mac Pro computer – skal bygges i Kina.

Efter G20 mødet i Japan mellem verdens 20 stærkeste lande lød det lidt, som om Donald Trump trak lidt i land. Under topmødet havde USA’s præsident nemlig en personlig samtale med Kinas stærke mand Xi Jinping.

”Amerikanske virksomheder må godt sælge deres udstyr til Huawei,” sagde Trump således til nyhedsbureauet Bloomberg. Det er ord, der bestemt ikke lyder som en sortlistning af den kinesiske telegigant.

Og dog – et øjeblik efter uddybede Trump sin bemærkning: ”Det gælder kun udstyr, hvor der ikke er involveret store nationale sikkerheds-problemer for USA.”

Så er vi ligesom sendt tilbage til start på Matador-brædtet. USA kan jo nemt kalde alle sine elektroniske chips for vigtige for sikkerheden. Det samme gælder styresystemer som Googles Android eller Microsoft Windows – og det er jo den slags ting, Huawei køber i stor stil af amerikanerne.

Eksisterende toldsatser for kinesiske varer vil ikke blive berørt, understreger Trump. Han ville dog godt gå med til at trykke pause-knappen for yderligere told-begrænsninger lige nu….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Denne guitar kan ikke smadres