Ha’ din redning om livet

Taler Huawei med Putin?

I det efterhånden langvarige slagsmål mellem Donald Trump og Huawei hører man oftere og oftere, at den kinesiske telegigant har en plan B. Den skal gøre Huawei uafhængig af komponent-leverancer fra USA, så kinesernes produktion af smartphones, tablets og laptops kan opretholdes på trods af amerikanernes forbud mod at handle med Kina.

Nu kunne det imidlertid se ud, som om Huawei også opererer med en tredje udvej. Den fører via Moskva og Rusland – og må vel kaldes Plan C. Om ikke andet – så for kronologiens skyld.

Plan A er den officielle vej frem for Huawei. Her forhandler selskabet via sine advokater og spin doktorer med den amerikanske regering. Formålet er at få ophævet boykotten mod Huawei – eller i det mindste udsætte den. Det sidstnævnte er lykkes, for USA’s forbud må Huawei træder først i kraft i august i stedet for som først planlagt fra juni.

Plan B går først og fremmest ud på, at Huawei udvikler sit eget styresystem som alternativ til Googles Android. Fremtidige Huawei mobiler vil ikke længere kunne komme med Android på. Nuværende smartphones er ikke berørt.

Huawei flirter måske med det finske Sailfish styresystem som afløser for Android. Begge arbejder med en kerne af Linux og kan gøres indbyrdes kompatible.

Huawei har i flere år forberedt sig på, at en boykot kunne komme. Derfor har kineserne udviklet deres eget styresystem, der går under betegnelser som ARK OS eller Hongmeng. Det skal angiveligt være kompatibelt med Android og derfor kunne køre dennes apps. En afgørende faktor for millioner af Huawei telefon-brugere verden over.

Et og andet kunne tyde på, at ARK alias Hongmeng først bliver færdigt til efteråret. Desuden sår kinesiske sociale medier tvivl om, hvor Android-kompatibelt Huaweis styresystem er i virkeligheden.

Derfor kommer nu Plan C, der sender Huawei en tur omkring Kreml. Russerne har nemlig et Aurora styresystem, som er fuldt kompatibelt med amerikanske Android.

Ifølge det russiske medie The Bell har Huaweis topchef Guo Ping haft et møde med Ruslands minister for digital udvikling – Konstantin Noskov – hvor man har drøftet mulighederne for et samarbejde om Aurora OS.

Ping skulle også have drøftet muligheden for at flytte dele af Huaweis chip-produktion til Rusland. Det skal være lokkemaden til Kreml – ud over naturligvis, at Putin får nok et område, hvor han kan drille Donald Trump.

Sailfish styresystemet kører bl.a. på en række Sony mobiltelefoner.

Det kinesisk-russiske samarbejde ser ud til at være etableret, for Huawei skal allerede prøvekøre flere af sine Mate- og P-telefoner med det russiske styresystem installeret. Desuden kender Rusland og Kina godt hinanden via det store statslige teleselskab Rostelcom, som Huawei leverer infrastrukturen til.

Det sjove er, at Aurora OS i virkeligheden ikke er russisk. Styresystemet er finsk og hedder oprindeligt Sailfisk OS. Det er udviklet af Jolla og har en kerne af Linux og Unix – ligesom Android har.

I Vesten lå Sailfish fast på Jolla Phone og Tablet, der begge blev opgivet i 2016. Siden har en gruppe nørder videreudviklet styresystemet. Desuden er det blevet ret populært i Rusland, hvor det er omdøbt til Aurora. I dag kører det bl.a. på en række forskellige Sony mobiltelefoner.

Til forskel fra den version af Android, der ligger smartphones, vi køber nu om dage, er Sailfish OS et open-source projekt. Alle kan tage kildekoden og bygge videre på den. Det er almindelige mobil-brugere dog ikke interessede i. De vil have et stabilt styresystem uden fejl, der bliver forbedret og opgraderet med nye features med jævne mellemrum.

Sailfish har til gengæld en meget forbruger-venlig egenskab. Styresystemet opsamler ikke informationer om sine brugere og sælger dem videre uden brugernes godkendelse, sådan som Google gør med Android.

Med andre ord vil mange opfatte Sailfish alias Aurora som mere sikkert at bruge. Hvis man da kan tale om datasikkerhed, når man lader sin mobiltelefon styre af et system fra Kina eller Rusland….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ha’ din redning om livet