Lad robot skifte møblerne

Pas på lyden, når du taster pinkoden

Ens brugernavne og kodeord kan blive kopieret og nuppet på mange forskellige måder. Det nemmeste er ved at anvende et alt for nemt password, som hackeren kan gætte på få sekunder – og helt uden at anstrenge sig.

Andre, mere komplicerede metoder kunne være ”phishing”. Her opretter hackeren en webside, der ligner den, man vil bruge, til forveksling. Brugeren indtaster så sine informationer til en fremmed uden at vide det.

Ifølge forskere fra Linköping Universitet i Sverige og Cambridge University i England har dygtige hackere nu fundet en tredje vej. De kan ud fra ens indtastning af kodeordet eller pinkode ”høre”, hvilke bogstaver og tal man har aktiveret.

Forskerne indrømmer, at det langt fra er et perfekt system, men det kan altså virke. Således kunne deres programstump – en algoritme – gætte rigtigt i 31 af 50 forsøg på at lytte sig til fire-cifrede koder.

 

Længere passwords vil nok være en større udfordring – alene på grund af de mange flere muligheder for tast-kombinationer. Men alene at en algoritme kan gætte ens koder i 60 pct. af tilfældene er da foruroligende.

Forskerne i Sverige og England prøvede metoden på både klassiske pc-tastaturer, smartphones og tablets. Her er problemet med mekaniske taster til at forstå. Når man sidder og skriver, larmer det jo åbenlyst.

Mere utroligt er det, at vores fingre laver så meget støj, når vi berører mobilens glas, at den kan forplante sig til telefonens mikrofon – og tappes herfra. Algoritmen kan så ud fra de spæde lydbølger gætte sig til, hvilke taster der blev berørt på skærmen.

Selvfølgelig vil det kræve, at hackeren inden da har inficeret ens pc, smartphone eller tablet med malware, der kan opsamle og videresende informationen. Den del vil for mange cyber-kriminelle være den letteste del af opgaven….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lad robot skifte møblerne