Check dit CO2 aftryk, mens du cykler

Unge bekymrede over de gamles mobilvaner

Er der nogensinde nogen, der kobler af. Altså ikke bare hviler sig fra dagens trummerum. Men hopper af internet og slukker mobiltelefonen?

Dette spørgsmål kan man med rette stille både til forældre og børn. Begge aldersgrupper sidder med næsen i deres smartphone, tablet eller laptop dagen lang. For ikke at sige hele døgnet.

Sjovt nok er det i dag et stigende antal teenagere, der advarer deres forældre om, at de bruger for meget tid på deres gadges – og ikke omvendt.

Det viser i hvert fald en undersøgelse fra den amerikanske non-profit organisation Common Sense Media. Den rådgiver forældre om ”sikker” teknologi og medier til børn. I den forbindelse anmelder organisationen f.eks. film, bøger og spil. Omkring 100 millioner hjem i USA er abonnenter hos Common Sense.

Kan det belaste forholdet mellem teenagere og forældre. når begge generationer har næsen i en mobiltelefon døgnet rundt? (Foto: Common Sense)

Organisationen har nu interviewet 1.000 amerikanere om deres smartphone-vaner. Undervejs har Common Sense spurgt, om folk er irriterede over hinandens mobile vaner.

Omkring halvdelen af teenagerne (52 pct) synes her i 2019, at deres forældre bruger for meget tid på deres gadges. Det er næsten dobbelt så mange som for tre år siden (29 pct).

Omvendt kunne det se ud, som om færre forældre i dag beder deres børn lægge deres gadges fra sig.  I dag er det 39 pct. mod 61 i 2016. Betyder det, at flere forældre er ligeglade med deres børns skærm-forbrug?

Det skulle de ellers være lidt bekymrede over. Samme nye “Screens and Sleep” analyse fra Common Sense afslører nemlig, at mere end hver tredje teenager (36 pct) vågner op flere gange om natten for at tjekke deres mobil for andet end klokken. Hos forældrene er det 25 pct.

Bruger børn eller voksne deres mobiler for meget? (Infografik: Statista.com)

Seks af ti forældre (62 pct) fortæller, at de har mobiltelefonen inden for rækkevidde, når de lægger sig til at sove. Hos teenagerne er det langt førre – nemlig 39 pct eller fire af ti.

Mange flere af de unge har dog mobilen med i sengen, som var det et sovedyr,. Den vane har flere piger (33 pct) end drenge (26 pct), fortæller den amerikanske organisation.

Antallet af forældre, der indrømmer, at de bruger for meget tid på deres mobile gadges, er vokset markant i de seneste tre år – med hele 23 pct. Til gengæld mener langt færre voksne, at de har ordentlig styr på deres smartphone kiggeri. Det sagde 67 pct. i 2016 – og nu kun 41 pct.

Ikke helt overraskende synes mange flere teenagere end voksne, at de har et fornuftigt tidsforbrug på deres smartphones. Det svarer næsten halvdelen af de unge (47 pct) mod 29 pct. for tre år siden.

Amerikanske voksnes og teenageres mobilvaner om natten, når de er gået i seng. (Infografik: Statista.com)

Når teenagere så indrømmer, at de er ved at blive lidt for afhængige af den lille skærm, er det som regel pigerne, der går forrest. 47 pct mod 32 hos drengene.

Den nye Common Sense analyse afslører også, at konflikter mellem forældre og børn om mobiltelefoner er blevet meget færre. Sikkert fordi begge generationer bruger dem døgnet rundt. I dag siger 54 pct af de voksne, at de skændes med børnene højst én gang om dagen. 21 pct gør det aldrig.

Endelig synes de fleste – både forældre og teenies – at mobile gadges ikke påvirker forholdet mellem generationerne. Det oplyser 55 pct af de voksne og 72 pct. af børnene.

Omvendt siger 28 pct. af forældrene, at børns smartphones har smadret eller i hvert fald belastet det gode samliv. Problemet er større med sønner (32 pct) end med døtre (25 pct)….

Unge piger er mere bekymrede over, om de bruger for meget tid på mobilen, end teenage drenge. (Foto: Common Sense)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Check dit CO2 aftryk, mens du cykler