Nordgreen er ure med mening i

Verdens første laptop med 5G

Inden smartphones blev hvermands eje, var det ganske almindeligt at købe sin nye laptop med indbygget SIM-kort og mobilforbindelse. Især hos forretningsfolk var konceptet populært, fordi man kunne komme online de fleste steder uden at skulle være afhængig af, at der var en Wi-Fi forbindelse til rådighed.

I dag bruger de fleste deres smartphone som trådløs hub, så også den bærbare pc kan få en god 4G forbindelse. Derfor kommer det som lidt af en overraskelse, at verden nu har set markedets første 5G pc.

Bag projektet står et kinesisk-amerikansk samarbejde mellem Lenovo og chip-fabrikanten. De jar o fællesskab kreeret ”Project Limitless”, der skal vise, hvordan traditionelle computere kan passes ind i fremtidens verdens med lynhurtige mobilnet.

Lenovos andel i projektet er en elegant Thinkpad laptop, som vi allerede kender dem. Mere spændende er Qualcomms bidrag i skikkelse af den nye Snapdragon 8cx processor og en X55 modem chip til 5G.

Teoretisk set kan Snapdragon 8Cx processoren sammenlignes med Intels Core i5 chips. Snapdragonen ser ud til at være en smule hurtigere og betydeligt mindre strømforbrugende. Nogle mener, at en laptop med Snapdragon kan køre dobbelt så lang tid på en batteri-opladning. Det er jo stærke argumenter.

Nu er der også kommet et offentligt tilgængeligt testprogram – PCMark 10 hedder det – som kan simulere brugen af praktiske apps som f.eks. Microsoft Office på pc’er med den nye processor ombord. Også her skal resultaterne være imponerende.

Med i det nye Snapdragon kit til laptops er også DX12 grafik-chippen, der skal være tydeligt stærkere end Intels HD grafik til i58250U baserede bærbare, når man f.eks. spiller krævende games som ”Night Raid”.

Snapdragon 8Cx har et integreret 4G modem, men på den netop åbnede Computex messe i Taiwan viser Qualcomm og Lenovo eksempler på, at denne funktion er koblet fra og i stedet afløst en separat 5G modem i en X55 chip.

Det er intet problem at streame 4K videoer med en laptop, der rummer et 5G modem.

Da Taiwan endnu ikke har kommercielt anvendelige 5G netværk, kan forskellene i hastighed ikke vises i praksis på Computex udstillingen i Taipei. Første tests fra USA viser imidlertid, at download hastigheder på mellem 600 Mbps og 1 Gbps er realistiske. Det er betydeligt bedre end i de nuværende 4G net – og også langt hurtigere end, hvad langt de fleste opnår med faste forbindelser på fiber.

Lige så vigtig som hastighed er batteritiden for folk, der er meget undervejs med deres laptop. Også på den front ser den nye Lenovo ud til at overbevise stort.

Journalister, der har afprøvet den nye 5G laptop på Computex messen, skriver hjem om flere dages driftstid uden opladning undervejs. Mindst dobbelt op skulle være muligt, når man sammenligner med de bedste bærbare pc’er på markedet i dag.

Desværre vil det nok vare et år eller mere, inden den første laptop med 5G kommer på markedet. I Danmark ville de også være ligegyldigt. Vi har alligevel ikke bredt anvendelige 5G i landets større byer før engang i 2020….

https://www.youtube.com/watch?v=Fa6to_qnamo%20

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nordgreen er ure med mening i