Skuffe-mobilen vender tilbage

Du producerer 25 kilo e-skrot om året

Så dejligt vores hver dag er blevet med al elektronik, digitalisering og gadges her og der og allevegne – udviklingen har også sin bagside. En af de mest tydelige og målbrare er mængden af el-skrot.

Smartphones har således afløst en hel nævefuld af andre apparater som f.eks. det digitale kamera, og MP3 musik-afspilleren. Hos mange også tabletten og det lille tv i soveværelset.

Resultatet er, at vi smider de gamle apparater ud. Såmænd også vores smartphones. Mobilbranchen vil jo gerne fortælle os, at vi skal købe en ny model mindst en gang om året.

Danmark er et af verdens mest avancerede lande, når det gælder udbredelsen af moderne teknologi i både private hjem og på arbejdspladserne. Dermed får danskerne også helt automatisk en global top-placering, når det gælder e-skrot.

(Infografik: Statista.com)

Hvert år genererer en dansker 24,8 kilo elektronisk og elektrisk skrot. Det kan være alt fra brugte batterier, over sidste års mobiltelefon til udtjente tv, køleskabe og vaskemaskiner. Kun briter og nordmænd smider mere ud.

Ifølge økonomi-organisationen OECD vokser mængden af e-skrot år for år. I 2016 summede det sig op til 44,7 millioner tons på globalt plan. Kun 20 pct. af affaldet gik til genbrug. Resten ender på i gigantiske bjerge på skraldepladser i bl.a. afrikanske lande.

I absolutte tal er Kina og USA de klart største syndere, når det gælder e-skrot. Fordeler man de mange tons pr. indbygger, ser situationen helt anderledes ud. Så dukker bl.a. Danmark op i verdenstoppen….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skuffe-mobilen vender tilbage