3 dropper Telias netværk

Så meget stråler mobiler i dag

De fleste mennesker har deres mobiltelefon inden for rækkevidde døgnet rundt. Den er i deres lomme eller på skrivebordet foran dem, når de er på arbejde. De har den også liggende fremme, hvis de går på restaurant og café. Den ligger i hånden i toget hjem – og den har sin faste plads på sengebordet om natten.

Med et så intimt forhold til mobilen må en del menneske få deres tvivl om, hvor sundt det er at have så meget elektronik på sig. Der er jo radio-sendere i telefonen – og var der ikke noget om engang, at stråling fra mobilen var skadelig.

For 10 til 15 år siden hørte vi advarsler om mobil-stråling næsten hver uge. Historierne sad øverst på avisernes forside, og de blev dækket intensivt af både radio og tv.

I dag synes stråle-risici ikke at interessere medierne mere. Det kan ikke være, fordi nutidens smartphones stråler mindre. Tværtimod har de flere radio-sendere og modtagere indbygget end i gamle dage. Ud over selve telefonen er det f.eks. også Bluetooth, GPS, Wi-Fi eller NFC.

De 16 stærkest strålende smartphones på markedet lige nu. (Infografik; Statista.com)

Forklaringen kunne være, at ingen forsker eller undersøgelse gennem årene har kunnet påvise, at mobiltelefonernes stråling er sådan rigtig farlig. Måske nok, hvis vi holder telefonen tæt ind til hovedet i timevis hver dag.

Det gør ingen bare længere. Den holdes snarere i en halv arms afstand fra øjnene, fordi vi kigger mere på skærmen end fører klassiske telefon samtaler.

Det statslige tyske kontor for strålebeskyttelse – Bundesamt für Strahlenschutz – fortsætter ufortrødent med at måle alle nye smartphones, der kommer på markedet. For at minde os om, at alle mobiler fortsat udsender stråling.

Den seneste nye statistik fra tyskerne afslører, at den moderne smartphone, der stråler mest lige i øjeblikket, er Xiaomis Mi A1 model. Den udsender 1,75 watt pr. kilo.

Hvad der nok er mere relevant for det danske marked er, at alle de fire seneste OnePlus mobiler hører til de mest strålende. Faktisk sidder OnePlus og Xiaomi på halvdelen af pladserne i Top-16 over de værste telefoner med hensyn til stråling.

De 16 mindst strålende smartphones på markedet lige nu. (Infografik; Statista.com)

Apple er også repræsenteret på den grimme liste med to modeller – iPhone 7 og iPhone 8. Til gengæld er de nyere iPhone X, Xs eller Xr ikke at finde på hverken listen over de mest eller de mindst strålende telefoner. Det må vel betyde, at de ligger et eller andet sted i midterfeltet.

Den ”pæne” liste over de mindst strålende smartphones domineres af Samsung, der alene har otte modeller med i Top-16. Det gælder også markedets nummer ét på dette felt . Galaxy Note8.

Samsung telefonen sender 10 gange så lidt stråling ud som tidens værste. 0,17 watt pr. kilo ligger også langt under den retnings-linie, som den tyske miljø-organisation Blauer Engel anvender.

Den uddeler kun sit certifikat, hvis telefonen stråler mindre end en 0,60 watt. Godkendelserne fra Blauer Engel svarer til den nordiske Svanemærkning….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

3 dropper Telias netværk