Hvad ved nutidens unge om telefoner?

Smart alt-i-én pladespiller er for dyr

I gamle dage var pladespillere med både forstærker og højttaler i et populært fænomen i danske dagligstuer og måske især på teenagernes hybler.

Disse forløbere for de senere stereo anlæg var nemlig ofte så kompakte i størrelse, at de kunne bruges som rejse-grammofoner: Den første form for mobil musik, når man ser bort fra, at man selvfølgelig kunne have levende musikere med, der kunne gå selv med deres instrumenter.

Parallelt med rejse-grammofonerne fandt de store radio-grammofoner vej til de god-borgerlige hjem. De fyldte lige så meget som et lille skab, men blev altså også betragtet som en del af det pæne møblement. Danske fabrikanter som Bang & Olufsen eller Arena var store navne på den front tilbage i 1950’erne.

Mcintosh pladespilleren behøver ingen separat stereo forstærker eller receiver. Man kan koble højttalere direkte til grammofon – trådløst eller via kabel.

Nu skal alt-i-én pladespillerne åbenbart have en renæssance. Når nu vinylplader er trendy igen, skal de også have et ”kombi-møbel” at blive afspillet på, mener man hos en af verdens fornemste Hi-Fi fabrikanter.

Det er amerikanske McIntosh, der normalt er berømt for sine sindsygt dyre rør-bestykkede forstærkere og de karakteristiske blå analoge viser-instrumenter på forpladen. 100.000 kroner for en Hi-Fi forstærker med McIntosh logoet på er bestemt ikke usædvanligt.

McIntosh laver også kostbare højttalere og pladespillere. Det er fra den afdeling, at årets første store Hi-Fi overraskelse kommer – McIntosh MTI100.

Dette her ser man ikke på nogen anden pladespiller. To klassiske radiorør, der skaber god lyd i den indbyggede for-forstærker.

Den er en ret fascinerende mix af en grammofon i absolut topklasse, en forforstærker med to grønt lysende radiorør og en digital Klasse D forstærker to gange 80 watt. En ”integrated turntable” kalder McIntosh selv sin nyhed.

I praksis betyder det, at man bare skal forbinde et par gode højttalere – via kabel eller trådløst over Bluetoooth – og så har man et Hi-Fi anlæg i fornem kvalitet. Dog med stærkest fokus på vinylplader – lp’er, singles og maxi-singler. Gamle lakplader til 78 omdrejninger i minuttet kan McIntosh MTI100 ikke afspille.

Man kan også snildt lade McIntosh nyheden fungere som lydforstærker for sit tv eller koble den alsidige pladespiller til sit øvrige Hi-Fi grej.

Små farvede LED lamper fortæller, hvilke stik og trådløse forbindelser man har koblet pladespilleren til.

Meget praktisk har MTI100 en indbygget ”phono preamp”, der kan forstærke det svage signal fra diamant-nålens vej gennem pladerillen, så en Hi-Fi forstærker kan forstå dem.

Heldigvis glemmer McIntosh ikke de moderne tider. Derfor er MTI100 udstyret med Bluetooth, så man kan forbinde pladespilleren til de populære trådløse højttalere.

Man kan streame musik via en mobiltelefon og Bluetooth – og lade McIntosh forstærke tonerne. Lidt mærkeligt har McIntosh dog undladt at give grammofonen Wi-Fi, så den kunne hente musikken direkte fra internet.

Klassisk design -bortset fra de to grønt lysende radiorør til højre.

McIntosh MTI100 har i øvrigt to solide terminaler til højttaler kabler – også de tykke af slagsen. Desuden er der en separat udgang til en subwoofer, så også de dybeste toner kan få den behandling, de fortjener.

Og så til sidst måske lidt om prisen. Pladespilleren alene koster mere end, hvad 99 procent af befolkningen betaler for hele deres stereo-anlæg og store fladskærms tv – tilsammen.

Når McIntosh MTI100 kommer på markedet til marts, koster nyheden mindst 7.945 GBP svarende til ca. 70.000 kroner. Med i den pris følger en u-identificeret Moving Magnet pick-up….

Jeg har aldrig set en pladespiller med så mange stik bagpå. Men OK – McIntosh MTI100 er jo heller ikke kun en grammofon. Nyheden er også forforstærker og stereo udgangsforstærker på samme tid.

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad ved nutidens unge om telefoner?