De mest populære Android apps i 2018

Skærme skader ikke teenagere

Når man har fulgt den teknologiske udvikling gennem mange år, vil man have bemærket utallige videnskabelige analyser, der enten påstod, at mobilens stråler var skadelige for brugerens hjerne – eller præcist det modsatte.

Normalt blev disse undersøgelser publiceret om sommeren, hvor de var sikre på at få stor omtale i medierne. På det tidspunkt er det agurketid, hvor tv og aviser hungrer efter gode historier.

En ny analyse fra University of Oxford bryder denne timing. Den er nemlig udsendt for et par dage siden og kan berolige alle de mennesker, der mener, det er skadeligt at sidde i mange timer foran en skærm.

Eller mere præcist – at bruge smartphone, tablet, laptop eller desktop hele dagen påvirker kun teenageres mentale sundhed meget lidt.

Forskerne fra Oxford har undersøgt flere hundrede tusinde emner, og kun i knap en halv procent af tilfældene har man kunnet registrere negative effekter på et ungt menneskes sinds-tilstand.

Tværtimod hævder forskerne, at det at bære briller eller få for lidt søvn har en meget større betydning end at sidde med mobilen for næsen i timevis hver dag.

Den blå farve, som skærme udsender, får ofte skylden for søvnløshed og stress.

Den nye analyse kommer pladask ned midt i en diskussion, som løber i mange lande for tiden. Mange mener nemlig, at det må være skadeligt at bruge strålende skærme så meget, som vi gør i dag. Især må det gå ud over børn og teenagere, hvis krop, psyke og hjerne stadig er under udvikling.

Videnskabsfolk, læger og psykologer er meget uenige. I hvert fald er det ikke lykkes at finde en klar konsensus og enighed om dette tema.

Den nye analyse fra Oxford er den hidtil største, fordi den bygger på data fra over 350.000 unge mennesker fra USA og Storbritannien. Undersøgelsens konklusioner er meget klare:

Digitale teknologier skaber kun 0,4 pct. af en teenagers negative trivsel og velbefindende. Hash-rygning og druk har langt større indvirkning. Det samme have mobning – den er fire gange værre end at sidde foran en skærm.

De fleste unge bruger i dag skærme nærmest døgnet rundt – mobiler, tablets eller laptops.

I den modsatte grøft har det positiv indvirkning på et ungt menneskes sinds-tilstand, om det f.eks. får en sund frokost og aftensmad eller en god nats søvn.

Til gengæld viser de mange data, at kartofler som fødevare har statistisk set lige så negativ indflydelse som brugen af digitale skærme. At bruge briller er meget værre – konkluderer den britiske rapport.

De første kritikere har selvfølgelig straks meldt sig: En forsker fra King’s College i London fremhæver bl.a, at Oxford undersøgelsen kun måler tiden, som teenagerne tilbringer ved en skærm – ikke hvad de bruger den til. Det ville nok give helt andre resultater.

Under alle omstændigheder vil vi nok se diskussionen for eller imod skærm-tid for børn og unge nok blusse op i den kommende tid. Den nye Oxford analyse er i øvrigt offentliggjort i det ansete fagtidskrift Nature Human Behavior….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De mest populære Android apps i 2018