Computerspil på fødderne

Digitron var det første digitalur

Har I nogensinde tænkt på, hvem den kreative hjerne har tilhørt, som opfandt det digitale ur?

Det er faktisk ikke mere end 57 år siden, at digitaluret blev skabt for første gang. I hjemmet hos Thomas Bromley i den britiske by Hull. Bromley var elektriker om dagen og amatør opfinder om natten.

Pioneren, som hans familie kaldte en ”en gal professor”, holdt patentet på det digitale ur i tre år. Derpå gad han ikke forlænge licensen, hvilket formentlig kostede ham mange millioner kroner i indtægter.

Thomas Bromley var for doven til at forny sit patent for verdens første digitalur. Det har sikkert kostet ham selv og hans efterkommere millioner af kroner i licens indtægter.

Kun et år efter, at Bromleys patent på Digitron uret udløb, havde japanske fabrikker kopieret ideen og var i gang med at producere meget lignende digitalure i store antal.

Udviklingen siden da har vi kunnet følge på vores egne håndled. De fleste af os har ejet mindst ét digitalt armbåndsur i 1970’erne og 80’erne. Så droppede vi den igen, at analoge ure blev trendy igen – og i dag bærer mange af os et digitalt smartwatch.

Efter sigende fik Thomas Bromley kun én stor anerkendelse for sin opfindelse – og den var han meget glad for. Det var præmien som bedste opfindelse på Salon des Inventors i Bruxelles i 1964.

Digitron uret fra 1961 var pudset pænt op, da det gik på auktion forleden dag. Det indbragte ikke engang 4.000 kroner.

Bromleys prototype på Digitron Electric Clock blev solgt på auktion forleden dag. Den indbragte 460 britiske pund eller knap 4.000   kroner fra en samler. Dermed fik opfinderens søn, David, da en smle ud af faderens opfindsomhed. Geniets kone døde for nogle måneder siden.

Thomas Bromley selv døde i 1990. Forinden havde han opfundet en anden praktisk ting, der er topmoderne den dag i dag. Det var gardiner, der automatisk lukkede sig og trak for, når solen gik ned….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Computerspil på fødderne