Huawei jager Amazon og Google

Italien: Apple fusker med iPhone batterier

For et år siden kørte der længe en diskussion i medierne og i de sociale fora, hvorvidt smartphone fabrikanterne bevidst lod deres telefoner blive langsomme og sløve efter et par år – for at lokke folk til at købe en ny model hurtigere, end de måske havde planlagt.

Midt i orkanens øje stod Apple dengang, der måtte indrømme, at påstandene var korrekte. Apple kom med en halvvejs troværdig forklaring, som langt fra alle troede på.

Det gælder især i Italien, hvor de lokale forbruger myndigheder nu har idømt Apple en bøde på 10 millioner euro for at have fusket med batterierne i sine iPhones. Dermed mener italienerne, at Apple (og Samsung) er skyld i bevidst forældelse eller på engelsk ”planned obsolescence.”

Ifølge forbruger organisationen i Rom har Apple accellereret processen med at udskifte telefoner ved at udsende opdateringer, der ”var skyld i alvorlige fejl-funktioner og nedsatte ydelsen markant.”

Apple har endnu ikke kommenteret bøden, men mon ikke dommen vil blive appelleret hurtigst muligt. Ikke på grund af pengene, for de 67 millioner kroner har Apple snildt råd til som verdens mest værdifulde virksomhed. Men dommen er en grim ridse i iPhonens pæne lak. Den fortæller nemlig, at Apple fusker.

Samsung føler sig uskyldig dømt og vil derfor anke den italienske bøde med det samme.

Da diskussionen om de bevidst sløvede telefoner kørte i højeste gear for et år siden, gav Apple en noget anden forklaring:

Ældre iPhones blev bevidst gjort langsommere for at undgå, at de slukkede helt ned. Det kan ske, hvis telefonens batteri har været brugt flittigt gennem længere tid og bliver udsat for en pludselig spids-belastning. Batterier bliver slidt og trætte med alderen – ligesom mennesker.

Apples indrømmelse førte til en hel stribe sags-anlæg fra forbrugere og undersøgelser fra myndigheder i flere lande. Den første dom, der direkte gik imod Apple, er altså nu kommet i Rom.

Dommen indeholder også en bøde for, at Apple ikke har givet sine brugere en ordentlig information om, hvordan de kunne vedligeholde batteriet i deres iPhone og eventuelt udskifte det.

Italienerne har ikke ladet sig bløde op af Apples tilbud fra sidste år om at udskifte batterier i ældre iPhones til en særpris eller en senere opdatering af iPhone softwaren, så brugerne kunne koble ”aldrings-funktionen fra.”

Lidt i skyggen af Apple fik rivalerne fra Samsung også en bøde af den italienske forbruger organisation. Samsung skal betale fem millioner for at have sløvet sine Galaxy telefoners ydeevne bevidst for at få kunderne til at købe en nyere model.

Samsung har i hele forløbet nægtet at have gjort sådan noget og er derfor skuffet over, at myndighederne i støvlelandet har valgt at ignorere protesterne. Samsung vil derfor appellere dommen straks….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Huawei jager Amazon og Google