Denne HP printer kan du tale til

Har I taget en digital detox?

Er folk ved at være mættet af internet og at være konstant online? For enten (eller både/og) har de altid deres smartphone tændt foran ansigtet, kigger på deres pc-skærm eller henter streamede film ned på deres tv fra nettet.

Når jeg skriver både/og, er det, fordi skærm-multitasking er blevet meget almindeligt. Mens man sidder foran stuens tv-alter, har man også en smartphone, tablet eller laptop liggende foran sig på sofabordet.

Da internet blev populært for godt 20 år siden, spredte det nye online fænomen sig hurtigt. Meget hurtigt. Unge mennesker, somer vokset op med internet, kan slet ikke forestille sig, at der fandtes en verden før YouTube, Facebook, Spotify, MobilePay eller Zalando til at købe nye sneakers online fra.

Omvendt mener psykologer og analytikere, at de nu kan spore en vis online træthed hos mange mennesker. De har opdaget, at der findes en verden uden for internet – og de er blevet mere skeptiske overfor de ting, de oplevet online: Misbrug af personlige informationer, fake news, internet mobbing, spams og scams, hacker angreb og alle mulige andre ulovligheder.

En ny undersøgelse fra Global Web Index (GWI) ser ud til at bekræfte denne trend mod mindre internet forbrug, som Facebook f.eks. også oplever med stadig mere sløve og in-aktive brugere.

Ifølge GWI udtrykker en tredjedel af alle forbrugere i England og USA en bekymring over, hvor stor indflydelse deres smartphone har på deres dagligdag og velvære.

Syv af ti har endda forsøgt at begrænse deres digitale forbrug via mobilen eller andre kanaler. En slags frivillig ”digital detox” kan man vel godt kalde det.

Der er dog ikke tale om en flugt fra internet, snarere en nedskæring af den daglige tid online. Desuden sorterer folk mere, hvad de finder nødvendige at foretage sig på internet hver dag.

Mon det er sundt at begrænse brugen af mobiltelefonen en smule?

Fænomenet er som sådan ikke noget nyt. Allerede for 10 år siden alarmerede internet-skeptikere om, at mobiltelefoner og pc-skærme ville tage magten fra mange mennesker. Den store forskel er, at erkendelsen nu kommer fra publikum selv. Ikke fra eksperter og spåmænd.

Global Web Index har nu interviewet 4.438 internet brugere i alderen 16 til 64 år i USA og Storbritannien om deres online vaner. Her er nogle af svarene:

  • 37 pct har slettet en app eller et program i den seneste måned.
  • 35 pct tager mindre pauser fra internet. F.eks. en time ad gangen.
  • 27 pct har begrænset deres digitale forbrug til e-mails eller andre rutiner.
  • 24 pct har slukket for emails, social media opdateringer og notifikationer.
  • 23 pct har flyttet deres mobiler ud af soveværelset.

Man kan kalde det for ”mini detox”, en ”digital diæt” eller en ”app rengøring”. Men de er alle et udtryk for, at folk er blevet mere kritiske over for sig selv og deres gøren og laden.

Nogle tager selvfølgelig også den store tur. Melder sig helt ud af internet, sociale medier og racet med at have en tændt mobiltelefon foran sig døgnet rundt. Den ”fulde detox” ser ud til at være særlig populær hos de 25- til 34-årige – den såkaldte ”Millenial” generation, der er vokset med internet og mobiler fra barnsben.

GWI beskriver den typiske ”digitale detoxer” som en 30-årig mand med højere uddannelser og et fuldtids-job i en ledende stilling. Ungdom, højere eksamen og en pæn social status i samfundet ser ud til at være tæt forbundet med den nye type af internet skeptiker.

Disse mænd har forsøgt sig med alskens online begrænsende dimser: Søvn-fremkaldende natte-funktioner på mobilen, apps der kortlægger ens tidsforbrug eller en social media bremser.

Mange mennesker kigger mere på deres smartphone skærm end på de mennesker, der står ved siden af dem.

Ingen af dem hjalp. Kun erkendelsen af, at man selv må gøre noget seriøst ved sit digitale narkotika misbrug. 14 pct. af dem har således slettet en eller flere social media konti.

Den nye undersøgelse afslører også, at alle med digital afgiftning eller diæt har ét stort formål med deres ændring af livsstil:

De vil bruge mere tid på ”rigtige og levende” mennesker. De vil være sammen med venner, familie, fokusere på deres liv og helbred – og de vil (igen) deltage i flere offline aktiviteter. Tilsyneladende virker denne forandring hos otte af ti, der gennemfører den:

81 pct. af ”detoxerne” har det bedre – 66 pct. af ”diætisterne”. Afgifterne er dem, der begrænser deres online tid. Diætisterne dem, som skærer antallet af digitale aktiviteter ned til et minimum som f.eks. emails.

Omvendt får GWI undersøgelsen også andre sociale reaktioner frem: Næsten halvdelen af detoxerne (49 pct) er bange for at blive glemt eller holdt udenfor, når de forsvinder fra online miljøerne. Det er det såkaldte FOMO syndrom – Fear Of Missing Out….

(Infografik: Global Web Index)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Denne HP printer kan du tale til