Octopus giver børn bedre vaner

Hvem er mest træt af at stille klokken?

Det er slet ikke danskerne, der er mest ivrige efter at få slettet sommertiden. Med 81 pct. tilhængere af at slippe for at sætte uret en time frem og tilbage med et halvt års mellemrum ligger Danmark under EU-gennemsnittet.

Polakker og finner hader sommertiden mest af alle europæere. Her vil 95 pct. have afskaffet tids-forskydningen, der i sin tid blev indført for at spare strøm. Sommertiden forlænger nemlig den tid, folk er vågne i døgnets lyse timer.

Helt modsat har de det i Grækenland og på Cypern. Dernede i Middelhavet vil et flertal i befolkningen gerne beholde sommertiden. Kun 44 pct. af grækerne vil have den slettet.

Leifshows.dk var det første medie i Danmark, der kunne fortælle om europæernes stærke modstand mod sommertiden. Den 29. august skrev jeg om en ny EU-rundspørge, hvor afstemnings-tallene stammer fra.

Det er en af de mest læste artikler på Leifshows nogensinde, og den kom flere dage, før dansk tv eller aviserne opdagede historien. De kunne ellers bare have citeret Leifshows bloggen for det.

Ikke alle husets beboere behøver at tage hensyn til, at man skal stå en time tidligere op, mens der er sommertid.

Anyway – nu kan Leifshows også vise detaljer om, hvordan de forskellige europæiske lande har det med sommertiden. Infografikken afslører også, at EU-gennemsnittet mod sommertid er 84 pct.

Det er en ganske overbevisende majoritet af de 4,6 millioner svar, som EU Kommissionen har fået i sin online afstemning. Den blev gennemført i perioden fra den 4. juli og den 16. august. Altså midt i sommertiden.

Undersøgelsen viser også, at 76 pct. af europæerne finder det negativt eller meget negativt at stille klokken to gange om året. De mener bl.a, at tidsskiftet kan gå ud over folks sundhed og være skyld i et øget antal trafik uheld. Desuden er der ikke længere noget argument for at spare strøm ved at indføre sommertid.

Afstemninger som denne er kun vejledende for EU, men de kan give bureaukraterne og politikerne i Bruxelles en fornemmelse af, hvad der foregår ude hos de almindelige borgere i Europa.

Når de endelige resultater fra rundspørgen er klar om nogle uger, vil Kommissionen sende et forslag til EU-parlamentet og Europa-rådet. De to instanser skal bestemme, om sommertiden skal fortsætte eller afskaffes. Desuden er det op til de enkelte medlemslande, om de vil foretage ændringerne eller ej.

(Infografik: Statista.com)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Octopus giver børn bedre vaner