Håndværker mobil fra LG

Vi køber masser af iPhones trods dyrere priser

Selvom Apple mistede sin globale andenplads i smartphones til Huawei i andet kvartal af i år, blev iPhonens ”far” forleden dag verdens første virksomhed, der nåede en markedsværdi på over en billion USD. Det er ca. 6,5 billion danske kroner.

Investorerne var nemlig ligeglad med ranglisten – og at Huawei for en stund har overhalet iPhone i salg af enheder. Meget vigtigere var, at Apples regnskabstal var bedre, end analytikerne forventede. Og at Apples vækst ser ud til at fortsætte i de kommende kvartaler.

Apples topchef Tim Cook brugte ikke mange ord på Mac computerne i sin regnskabs-præsentation i sidste uge. Kun 3,7 millioner Macs blev købt i de seneste tre måneder. Det er 13 pct. færre end i samme periode sidste år.

Samtidig melder de store analyse institutter om, at pc-salget er generelt ved at stige igen. Andet kvartal af 2018 var det bedste i seks år for pc-fabrikanterne. Bare ikke hos Apple.

Sådan ser Apples vej ud til den første billion USD i markedsværdi. (Infografik: Statista.com)

Det har selvfølgelig fået en del spåmænd på nettet til at mene, at Apple måske var på vej til at droppe sine Mac computere helt. I stedet ville Apple satse på iPhones, tv-kanaler, Apple Watch, HomePod højttalere og sin enorme service division med online tjenester som Apple Music, App Store og iCloud lagring.

Denne spådom er blevet yderligere forstærket af, at den seneste MacBook Pro har fået en dårlig modtagelse af markedet på grund af sit elendige tastatur, temperatur problemer, sit diskutable Touch Bar display – og sin skyhøje pris naturligvis.

Dertil kommer, at Apple længe har forsømt at vise spændende nyt hos MacBook Air, Mac Mini og sine store iMacs. Nyhederne ser ud til at være på vej, men meget sent i forhold til forventningerne i det ellers meget loyale Apple samfund.

Intet er dog mere forkert. Apple kan nemlig svært undvære sine Macs – det være sig de bærbare MacBook eller de stationære iMacs. Det skyldes, at de fortsat er den største leverandør af kunder til Apples vildt voksende service division.

Apple solgte kun 3,7 mio. Mac computere i andet kvartal. For 10 år siden kom næsten 50 pct. af Apples omsætning fra Macs. I dag er det kun 8,9 pct. (Infografik: Statista.com)

Den er vokset fra fem milliarder USD i omsætning for tre år siden til i dag 9,5 mia dollars – over 62 milliarder kroner. Den er nu Apples næststørste indtægts-kilde efter iPhones.

Til gengæld har Mac’en ikke længere den samme teknologiske betydning for Apple. I 2001 kaldte Apples legendariske stifter Steve Jobs Mac’en som ”fremtidens digitale hub”. Det er meget længe siden, og i dag taler Apple meget mere om mulighederne i iOS styresystemet til iPhone og iPad end om nye tiltag i det klassiske MacOS til computerne.

Apples salg af iPhones går rigtigt godt, skal vi hilse og sige til Huawei. Den kinesiske mobilgigant får nok kun lov til at nyde den globale andenplads i et enkelt kvartal eller højest to. For så har Apple sendt mindst tre nye iPhone X modeller på markedet i begyndelsen af september, og de vil rulle markedet ned som en bulldozer.

Det plejer at være sådan, når Apple lancerer nye iPhones. Årets andet kvartal er traditionelt Apples svageste, fordi mange folk venter med at købe nyt, indtil de nye modeller kommer. Bagefter ryger iPhone straks op på andenpladsen igen – og klarer sig på nogen punkter bedre end alle andre.

Til manges overraskelse er Apple iPhone X verdens mest solgte mobiltelefon model i årets første seks måneder.

Den dyreste iPhone nogensinde – iPhone X, som blev præsenteret i september sidste år – har været verdens mest solgte mobiltelefon model i de første seks måneder af i år. Ikke kun i Danmark, men i hele verden. Trods sin pris på 10.000 kroner.

Man kan også kigge på iPhones succes mere historisk. I 2008 var telefonen lige kommet på markedet, mens iPad stadig rumsterede i Apples hemmelige laboratorier. 10 år senere har Apple solgt flere end 1,4 milliarder iPhones!

Analytikerne er da heller ikke i tvivl. Huaweis overhaling er kun en lille kurre på tråden for Apple. Når hele 2018 skal gøres op efter nytår, vil det være det bedste iPhone år nogensinde.

Kigger man på omsætningen i de første tre kvartaler af Apples skæve regnskabsår har iPhones foreløbig hentet 129,5 milliarder USD ned i Apples bugnende pengekasse. Det svarer til ca.   kroner. På samme tid sidste år havde Apple solgt iPhones for 122,8 mia. USD.

Service divisionen med alle de digitale onllne tjenester er nu Apples næststørste indtægts-kilde. (Infografik: Statista.com)

Man skal samtidig huske, at smartphone markedet som helhed er stagnerende – og antallet af solgte iPhone enheder også ligger fladt.

Apples store succes ligger i, at man har formået at få folk til at betale meget mere for en smartphone, end de gjorde for bare et par år siden. Mens Android fabrikanterne slås på priser på livet løs, hæver Apple sine prisskilte år for år. Tilsyneladende uden at forbrugerne mister lysten til at købe iPhones.

Det bedste eksempel er selvfølgelig iPhone X. Den er markedets første smartphone i stor-produktion, der koster 1.000 USD – eller næsten 10.000 kroner i Danmark. To af de tre nye iPhone X modeller, som kommer om en måned, ventes at sprænge denne magiske pris-grænse.

I det seneste kvartal kostede en iPhone på verdensplan i gennemsnit 724 USD eller ca. 4.750 kr. Fra iPhone SE til iPhone X. Det er laaaangt over, hvad nogen konkurrent opnår med sine smartphones….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Håndværker mobil fra LG