Hvad ord ikke kan sige godt nok

Fuji jager smartphones

De traditionelle kamera-fabrikanter har længe ligget på knæ med et opgivende udtryk i øjnene, fordi de ikke kunne finde et godt modtræk mod smartphones og deres stadig bedre billedskydere.

En fabrikant som Sony kan glæde sig over, at man fremstiller både rigtige fotoapparater, smartphones og millioner af billedsensorer til andre mobilproducenter. For Sony er det både gynger og karrusseller.

Hos Leica har man også taget konsekvensen og udvikler nu billedsensorer og objektiver til Huaweis smartphones. Det ser ud til at være en god forretning, for Huaweis seneste P20 Pro mobil er blevet udnævnt til den telefon i verden, der har det bedste kamera indbygget.

Fujifilm XF10 er udstyret med et fast-fokus 18,5 mm objektiv, der svarer til en 28 mm vidvinkel på et spejlrefleks kamera.

Nikon, Ricoh og Fujifilm har forsøgt mig nye lommekameraer, der ser smarte ud, men ikke har kunnet lokke særligt mange smartphone ejere tilbage til at bruge et rigtigt kamera. Det er altså også svært, når selfies og hurtige snapshot i dag har overtaget mere end 95 pct. af alle de fotos, der bliver taget.

Man skal lede længe efter en person, der slæber rundt med et spejlrefleks kamera. Måske ved lejligheder, hvor der er en chance for et rigtigt godt billede i svære lysforhold. Eller når man følger de store flokke af asiatiske turister, der entrer krydstogtskibene i København. Mange af dem har stadig et klassisk kamera dinglende på maven.

Fujifilm forsøger nu et rent frontal-angreb mod smartphones med sit nye lommekamera XF10. Det er lille (280 gram), har en rigtig god billedsensor – og så kan det tage fotos i både det normale format og i det firkantede Instagram format.

Det er en smart idé, for inkarnerede Instagram fans vil gerne tage bedre billeder end dem, som en gennemsnitlig smartphone kan levere. På dét punkt kan Fujifilm XF10 formentlig slå sine mobile fjender med flere længder. Sensoren i XF10 er på 24,2 megapixel og objektivet fast med en 28 mm vidvinkel. Ikke noget zoom her.

Søgeren er en tre tommers farveskærm på bagsiden af kameraet, og det firkantede billedformat passer fint til Fujifilms lille Instax SP-3 printer. Så kan man lynhurtigt få sit pletskud kørt ud som hardcopy.

XF10 kommer med trådløs Bluetooth 4.1 og kan optage video i op til 4K kvalitet. Det sker dog kun med 15 billeder i sekundet. Langt mere realistisk er at skyde videoer i Full HD på 1.080 punkter. Her sker det med gode 60 billeder i sekundet (fps).

Betjeningen er gjort så enkel som mulig. Det virker nærmest kompliceret at tage billeder med en smartphone – sammenlignet med Fujifilm XF10.

Til de mere legesyge er der et stort udvalg af filtre og special effects, man kan forbedre sine fotos og videoer med. Det er f.eks. 11 film simulation modes og 19 avancerede filtre – heriblandt også et til sort/hvide billeder.

Hvis de første billeder af Fuji nyheden ikke er for voldsomt ”photoshoppet”, ser XF10 ud til at være et handy kamera, som man let kan have med i lommen. Sikkert oplagt til rejser eller som kamera nummer to for seriøse fotografer. Desuden fylder XF10 mindre end mangen ny smartphone.

Kameraet kommer på markedet i august til priser fra 500 USD eller ca. 3.300 kroner….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad ord ikke kan sige godt nok