Verdens klogeste sovepude

Smart sensor mod lugt fra munden

Hvordan opdager I normalt, at I har dårlig ånde?

Hvis den er rigtig gal, kan man selv lugte eller smage den. Ellers er man temmelig afhængig af, at andre omkring en advarer om stanken ud af halsen. Eller man ser, de rynker på næsen og flytter et par pladser væk fra en.

Man kan også købe elektroniske ”breath analyzers”, der alarmerer med lys og lyd, hvis den er gal med ånden. Dem skal man bare altid huske at have med i lommen eller i tasken og sørge for, at deres batterier er fuldt opladte. Ligesom elektroniske alkometre.

Forskere på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston har nu sammen med sydkoreanske kolleger fra KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) udviklet en lille lugt-sensor, der f.eks. kan indbygges i en mobiltelefon eller i et lommetørklæde.

Sensoren indeholder et aktivt kemisk stof ved navn lead(II), der skifter farve fra hvidt til brunt, når det udsættes for brint gas – hydrogen sulfid. Det er hoved ingrediensen i dårlige ånde, skriver fagtidskriftet Analytical Chemistry.

Da lead(II) acetat ikke er følsomt nok i sig selv for at kunne bruges i en sensor, forankrede forskerne fine små dråber af den kemiske væske i et lille 3-dimensionelt nanofiber net af kunststof. Det øger den flade, hvor lead(II) kommer i berøring med ånde.

Nu kan sensoren reagere på selv meget små doser af brint gas og dårlig ånde. Faktisk helt ned til 400 af en milliard dele. Normalt er en pr. en million den mest anvendte måle enhed.

Registrering af dårlig ånde er ikke kun vigtigt ud fra et socialt aspekt. Dårlig ånde kan også være en indikation af helbreds problemer – dårlig mave, sygdom i mundhulen osv….

Måske vil der sidde en dårlig ånde sensor på mobilens front – ved siden af selfie kameraet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Verdens klogeste sovepude