Jobs’ job-ansøgning koster en formue

Burgere af melorme og hotdogs uden hund

Når man taler om IKEA’s bidrag til det kulinariske verdensbillede, er det vel de berømte små kødboller med kartoffelmos og tyttebær syltetøj, de fleste vil tænke på.

Selvfølgelig har IKEA meget andet – og sikkert også mere vegetariske og sundere måltider på menuen i sine varehuse. Ingen af dem slår dog de futuristiske madvarer, som IKEA pusler med i sit Space10 laboratorium i Københavns kødby.

Det seneste, der kommer ud fra dette spændende værksted for fremtidens livsstil, er fem forslag til afløsere for hotdogs, burgere, pizzaer osv. Kort sagt fast food, som vi (måske) vil spise det om nogle år.

Ser fremtidens burger meget anderledes ud end en Big Mac eller en Whopper? (Foto: Kasper Kristoffersen)

Space10’s menu forslag omfatter ukonventionelle, men moderne ingredienser som spirulina alger og melorme. Ideen er at forvandle folks indbyggede modvilje mod ulækre og ukendte råvarer til en accept af, at de formentlig er sundere og mere miljørigtige end det, vi spiser til dagligt lige nu.

Mest iøjnefaldende blandt de fem nye fast food forslag er den ”hundeløse hotdog”. En vegetarisk variant af den klassiske pølse i brød med krydderier, løg, baby gulerødder, agurkesalat og ketchup lavet af bær og beder.

Hotdoggen er stærkt grøn, hvilket gør den svær at overse. Den laves bl.a. af mikroskopiske spirulina alger, der indeholder over 50 gange mere jern end spinat. Spirulina byder også på store mængder beta-karoten.

Mere opsigstsvækkende, men knap så pæn i farven er Space10’s forslag til en Bug Burger. Her er den sædvanlige bøf af hakket oksekød erstattet af en tilsvarende hoved-ingreients af rødbede, kartoffel, pastinak og mel-orme. Det lyder lidt som en fast food variant af en ret fra Noma, og melorme larverne udgør faktisk 20 pct. af bøffen.

Her er råvaren til fremtidens bøffer og frikadeller. Basis er spirulina algen, der indeholder meget mere jern end f.eks. spinat. (Alle fotos i denne artikel er fra Kasper Kristoffersen / Medium / Space10.)

Ifølge det trendy amerikanske online magasin Medium  arbejder Space10 også med en futuristisk variant af IKEA-kundernes yndlings-spise – kødbollerne. Den bygger på samme opskrift som burgeren, men findes i flere varianter med enten flere mel-orme i eller en større mængde af forskellige rodfrugter.

Andre spændende madvarer, som IKEA’s temmelig ukendte afdeling i Kødbyen eksperimenterer med, er salater fremstillet af hydroponiske grøntsager. Det er planter, som er groet op uden brug af jord. Desuden har Space10 fire forskellige is med meget lidt sukker og med smag af forskellige krydderurter.

Vi skal nok ikke forvente at se den nye fast food tilbudt i restauranterne i IKEA’s varehuse sådan lige med det samme, men man skal nok aldrig sige aldrig, når det gælder den store svenske møbel-koncern.

IKEA har mange gange tidligere været meget innovativ og ligefrem epoke-gørende i sine ideer. Og målsætningen med Space10 er, at ”udforske nye veje til at skabe et bedre og mere bæredygtigt liv for mange mennesker”….

IKEA’s legendariske “kötbullar” i en moderne variant fra Space10.

Fremtidens hotdog er meget grøn – og hunden indeni er erstattet af sunde vegetariske råvarer.

Lidt til den søde tand behøver ikke at være fuld af sukker. Space10 har fire forslag til lækre isdesserter.

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jobs’ job-ansøgning koster en formue