Fold et fly med motor

Den elektroniske hud er på vej

Lige nu er det mest avancerede, at man se sin sundheds-mæssige status på et smart-ur eller på mobiltelefonen. Komplet med lister over, hvor mange skridt man har gået, hvor mange kalorier man har forbrændt – og hvor ofte man har været stresset i løbet af dagen.

Inden længe vil ure og mobiler være ”old stuff”. I stedet vil vi kunne studere vores helbred direkte på håndfladen eller måske underarmen. Det kommer an på, hvor man placerer den nye elektroniske hud (e-skin), der kan fungere både som en alarm og en digital skærm.

E-skin bliver udviklet både i Japan og i USA, og de forskellige forsker teams kappes livligt om at vise anvendelser af den spændende nye teknologi.

I alle tilfælde er ”huden” fremstillet af supertyndt ”nano mesh” materiale, der kan klistres direkte på huden. Det er åndbart og indeholder et eget mikro-batteri, der kan holde den nye helbredsmåler kørende i en uge..

Huden indeholder sensorer og et panel af bittesmå LED lamper, der kan danne billeder og animationer. Visningen foregår ”live”, så når displayet på håndfladen viser ens temperatur, puls, hjerterytme, stress, blodtryk – og måske ad åre også blodsukker niveau til diabetikere.

Informationerne vises lige op i synet på patienten, men vil også blive sendt trådløst til en smartphone app – og herfra videre til en database i skyen, hvor data lagres og kan hentes løbende af læger, sygeplejersker, pårørende osv.

E-skin er naturligvis vand- og støvtæt, og materialet er ekstremt fleksibelt. Det kan således udvides med over 40 pct uden at gå i stykker.

Japanske Dai Nippon Printing er en af de virksomheder i verden, som er nået længst i udviklingen af den elektroniske hud. Her regner man med at have de første produkter klar til salg om tre år.

Til den tid regner japanerne med, at både elite-sportsfolk og folk, der har sygdomme, som skal overvåges hele tiden, vil være de mest ivrige købere.  Netop hjemme-kontrol, hvor patienter måler sig selv og sender resultaterne over internet til deres læge og behandlere, bliver et kæmpestort marked i de kommende år….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fold et fly med motor