Send dine billeder via Wi-Fi

Snart helt slut med CD’er?

Forleden meddelte USA’s største kæde af elektronik butikker, at man ville stoppe helt med at sælge cd-plader fra den 1. juni.

Udspillet fra Best Buy med over 1.000 forretninger kom som noget af et chok, selvom cd-pladerne for længst har tabt konkurrencen med streamet musik – og ikke oplever samme retro comeback som vinyl LP’er i øjeblikket.

Trods alt er der stadig mange – især voksne – som køber og lytter til cd-plader. I USA er det millioner af musik-elskere. Teenagere bruger dem til gengæld slet ikke. De foretrækker at hente deres toner fra internet og deres smartphones.

Jeg husker tydeligt de første to Compact Disc plader – det hed de dengang – som jeg købte for en mindre formue i 1983. Det var den digitale udgave af Michael Jacksons første solo album ”Off the Wall” og en udgave af Camille Saint-Saëns ”orgel symfoni”. Begge med en efter datiden fantastisk dynamisk lyd og med ægte dyb bas.

Omvendt må jeg jo også indrømme, at i de seneste par år er mine cd-skiver begyndt at samle støv. Jeg hører mest streamet musik og ind imellem også vinylplader. Man skal jo følge med den nye gamle retro bølge.

Og det er jeg bestemt ikke ene om. Ifølge den amerikanske plade-industri er salget af cd’er faldet med 90 pct. siden top-året 2000, hvor næsten en milliard af de små sølvskinnende skiver gik over disken – alene i USA.

Sådan så den første cd-spiller ud, som man kunne købe i danske radiobutikker for 35 år siden – Philips CD-100.

I øjeblikket ligger cd-salget på det laveste niveau siden 1987 – det år, hvor Michael Jacksons ”Bad” og ”Dirty Dancing” soundtracket var de mest solgte albums. Så man kan jo godt forstå Best Buy, der i dag lever mest af at sælge smartphones i millionvis.

Analysefirmaet Statista viser i sin infografik, at cd-pladens nedtur begyndte allerede kort efter årtusindeskiftet. Det første skub kom fra MP3 afspilleren og ikke mindst fra Apples iPod og iTunes i 2001. De sørgede for, at cd-salget blev halveret mellem 2000 og 2007. Da dukkede Apples iPhone op og åbnede for smartphone revolutionen – og de rider vi jo stadig med på 11 år efter.

Måske vi allerede i år – eller i hvert fald snart – skal lukke låget på cd-pladens lille runde kiste….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Send dine billeder via Wi-Fi