En Apple X med Android i

Finland får digitale kørekort

Normalt hedder det sig jo, at man helst ikke skal tage i telefon, mens man kører bil – og slet ikke med mobilen i den ene hånd og opmærksomheden borte fra vej og trafik.

I Finland skal man i det mindste huske at have sin smartphone med. I fremtiden ligger kørekortet nemlig i digital form på mobilen, så man slipper for at have sit plastikkort eller det lyserøde pap i plastik på sig. For mobilen har man jo altid med – næsten oftere end både end Dankort og anden ID.

Finland er ikke verdens første land i verden med digitalt kørekort, men finnerne har tænkt et skridt videre end mange andre. Kørekortet på mobilen kan nemlig også anvendes som en mere universel identifikation – som rejsepas, adgangsbevis osv.

Det digitale kørekort (DDL) har desuden den fordel, at det kan opdateres løbende – med nyt foto og ens aktuelle adresse. Gammeldags, fysiske kørekort bliver sjældent fornyet i de første 30 år, medmindre man mister det, eller det går tabt. Resultatet er oldgamle billeder, der slet ikke ligner den person, som står med identifikationen lige nu.

Det nye finske kørekort ligger i en godt sikret app, der er udviklet af svenske HiQ og finske Great Apes. App’en kan automatisk opdatere med det senest tilgængelige foto fra f.eks. politi eller paskontrol, den seneste kørekort tilladelser, informationer om anvendte køretøjer og oplysninger om bøder, frakendelser og eventuelt andre straffe.

App’en hedder Autoilija og findes i øjeblikket kun i en udgave til iPhone. En version til Android telefoner vil være klar inden længe. Den vil blive installeret af Finlands trafikmyndighed Trafi og stå i online kontakt med den finske pendant til vores CPR-register.

Hvis en politibetjent har stoppet en bilist og skanner dennes digitale kørekort, hentes informationerne fra en sikker Trafi server. Den vil samtidig hente og sammenligne det nyeste foto af bilisten, som måtte ligge i it-systemerne et eller andet sted i den finske offentlige sektor. Forhåbentligt nyere end et 20 år gammelt billede, der blev taget, da personen fik sit kørekort som 18-årig.

Mobiltelefonens og kørekortets ejer har selv adgang til Trafi app’en via en 4-cifret PIN-kode. Som yderligere sikkerhed kan man tilføje fingeraftryk eller Apples nyeste Face-ID ansigts-genkendelse.

Princip diagram over Finlands digitale kørekort.

Desuden er vandmærket i det digitale kørekort koblet til telefonens gyro. På den måde kan f.eks. Trafi logoet bevæges rundt på skærmen, så det bliver nærmest umuligt at kopiere.

Endelig indeholder det digitale kørekort også en stregkode, som myndighederne kan bruges til at tjekke både chaufførens identitet, hans eller hendes køretøjer, bilens nummerplade og stelnummer, om der er betalt vægtafgift, eller om bilen er meldt stjålet.

En ny QR-/stregkode genereres automatisk, hver gang det digitale kørekort bliver kaldt eller åbnet. På den måde sikres dels, at informationerne altid er de nyeste. Dels, at bilisten ikke anvender en falsk eller ældre app.

EU accepterer endnu ikke digitale kørekort. Derfor prøvekøres det nye svensk/finske system udelukkende i Finland i øjeblikket, og senere vil det også kun fungere i det land. Af samme grund vil finnerne kun tilbyde det digitale førerbevis som et supplement til det gamle analoge. Man kan jo få brug for det i udlandet….

https://www.youtube.com/watch?v=SHxGO4myMAs

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En Apple X med Android i