Tetra til service og seafood

Det næste store i smartphones

Gang på gang i de seneste par år har overskrifter i medierne proklameret, at ”nu vender klaptelefonen” tilbage – og at den bliver den næste store åbenbaring i smartphones. Indrømmet – de kunne godt have brug for et design-mæssigt spark fremad. Moderne mobiler ligner hinanden til forveksling med samme store skærm og tyndere og tyndere rammer om displayet.

Spørgsmålet er, om markedet – altså vi og os – gerne vil have smartphone, der kan foldes som en tegnebog. Det gør den mindre i bredden, men formentlig også tykkere. Og hvor mange har brug for en skærm i størrelse som en tablet, når telefonen er foldet ud.

For 20 år siden var klaptelefoner – ”clam shells” eller ”flip-phones” som de hedder på engelsk – et meget stort nummer. Med Nokia, Ericsson og Motorola i spidsen blev folde-mobilerne solgt i millionvis verden over – og mest i Europa, USA og Japan.

Men dengang kendte vi ikke til touch displays, stærke processorer, dobbelte kameraer og muligheden for at se film direkte på en telefon skærm. Vi kunne nøjes med at tale i mobilen – det gjorde man skam dengang – sende sms og skrive sine aftaler ind i telefonen, når det skulle være rigtigt avanceret.

Både Samsung og LG er i stand til at producere LED.displays, der kan foldes.

Mobilerne omkring årtusinde-skiftet var meget små, når de blev foldet sammen. Det var et af klap-telefonernes helt store styrker. Helt så lille vil en moderne smartphone aldrig blive. Man skal jo kunne betjene den med sine fingre på skærmen.

Dertil kommer, at vores anvendelse af mobiltelefonen har forandret sig meget sig dengang, og man kan kun gætte på, hvordan markedet vil reagere på foldbare smartphones i dag.

Måske det er en af forklaringerne på, at verdens største fabrikant af smartphones – Samsung – holder igen med at lancere klapmobiler på det store verdensmarked.

Samsung har haft ”clam shells” i flere år. Både med to separate skærme og nu med et display, der kan foldes på midten. Men de sælges kun på Samsungs hjemmebane i Sydkorea, i Kina – og i Japan, hvor de er en stor succes.

TCL har allerede denne Axon M smartphone på markedet, der har to displays med et hængsel imellem.

 

I den forløbne uge gik der rygter om, at Samsung viste deres nye forslag til en klaptelefon bag lukkede døre på CES Show udstillingen i Las Vegas. Kun udvalgte forhandlere og ikke pressefolk fik lov til at se og røre nyheden.

Af samme grund kunne vi ikke få at vide, om Samsung nu omsider tør tage det store skridt og tilbyde sine foldbare telefoner til hele verden – og ikke kun gemme den til et publikum ude i det fjerne østen.

Samsung vil hellere tale om en ny Galaxy S9 og S9+ smartphone, der kommer til marts – eller om en større Galaxy Note 9 et halvt år senere. Galaxy X – det er kælenavnet for klaptelefonen – er stadig tabu.

Samsung skal have udviklet en helt ny 7,3 tommers skærm til Galaxy X. Den foldes på midten og vil normalt fungere som en lille smartphone, når man er på farten. Er der brug for et større billede, folder man Galaxy X op og får en skærm på størrelse med en mindre tablet.

Ifølge den sædvanligvis vel-informerede avis The Korea Herald er Samsung tæt på at have Galaxy X færdig – se indledningsfoto. En eventuel stor-produktion skal dog ikke sættes i gang før til efteråret – og så er det et spørgsmål om, hvorvidt verden kan købe mobilen før næste jul.

Apple har fået patent på egen folde-iPhone.

 

Flere af Samsungs konkurrenter står klar i kulissen med egne klaptelefoner. Det er f.eks. LG, Sharp og TCL fra Hong Kong. Netop TCL kan meget vel ende med at blive Samsungs værste rival, når der skal foldes.

ZTE, der er en af Kinas store telefon-fabrikanter og bl.a. sælger sine produkter under varemærker som Alcatel og Blackberry, har allerede sin Axon M udsendt på markeder i Asien.

Axon M har to separate displays med et hængsel imellem. Ikke en skærm, der kan foldes. Men det er på vej, lover ZTE. Axon M vil nemlig få flere – hvis ikke adskillige – søskende i løbet af 2018.

Også Apple pusler såmænd med en klaptelefon. I november fik Apple patent på princippet i en sådan telefon – og så fik de amerikanske medier opsnappet nyheden.

Der er dog som regel lang vej fra at søge om og få et patent, indtil et færdigt produkt dukker op på markedet. Måske det aldrig kommer….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tetra til service og seafood