Mon Razer Linda er ”the missing link?”

Forældre får bedre kontrol af børns iPhones

Når man har så stor succes som Apple, kommer der tider, hvor kunder begynder at så tvivl om, hvorvidt alt æble-firmaet gør nu er godt og sundt.

Det sker lige nu, hvor Apple har modtaget en henvendelse om, hvorvidt iPhones – eller for den sags skyld smartphones i det hele taget – kan være skadelige for børn at bruge.

Henvendelsen er kommet fra to magtfulde aktionær-grupper, som Apple ikke tør ignorere. Den ene er investerings-firmaet JANA Partners med speciale i hedge fonde. Den anden de californiske læreres pensionskasse (CalSTRS), der er verdens 11. største af slagsen.

De to grupper tager fat i en problem-stilling, som har været diskuteret ofte, men som der egentlig ikke findes en tilpas grundig forskning i til, at man kan komme med andet end formodninger, teorier og påstande.

OK – vi har gennem årtier hørt argumenter for og imod stråling fra mobiltelefoner. Den debat er gradvist forstummet, fordi de færreste i dag går med telefonen for øret i timevis.

Nutildags bruges smartphones på en anderledes måde – og meget mere end mobiler for 10-20 år siden. De er blevet en uundværlig del af manges hverdag døgnet rundt og fungerer som en kombination af bedste ven og elektronisk kommunikations-central. For mange er det slet ikke nødvendigt at se andre mennesker personligt længere. De er der jo alle på skærmen – på mobilen.

Det er netop denne psykologiske og samfundsmæssige udvikling, de to Apple aktionærer fokuserer op. De mener, at Apple med sin førende position i markedet bør stå forrest i forskning, der kan kaste lys over, hvorvidt mobilbrug er skadelig især for børn.

Apples topledelse har straks set alvoren i de to stor-aktionærers henvendelse. Apple reagerede nemlig usædvanlig hurtigt med et svar, som lover forældre bedre muligheder for at kontrollere deres børns brug af iPhones:

”Vi tænker grundigt over, hvordan vores produkter bliver anvendt, og hvilken indvirkning de har på brugerne og menneskene omkring dem. Vi tager vores ansvar meget seriøst, og vi føler os forpligtet til at opfylde og overgå vores kunders forventninger – især når det gælder beskyttelse af børn,” skriver Apple i sit svar, der bl.a. er offentliggjort i den ansete avis Wall Street Journal.

Apple understreger samtidig, at man allerede så tidligt som i 2008 begyndte at indføre forældre-kontrol af iPhones. De er senere blevet udbygget jævnligt, således at man f.eks. kan koble funktioner som Siri eller FaceTime videochat fra.

Forældre kan også forhindre, at børnene køber ind via apps på mobiltelefonen. Noget, der blev aktuelt sidste år, hvor en syv-årig havde købt ind for 37.000 kroner via kreditkort, da han spillede ”Jurassic Park” på sin fars iPad.

I deres åbne brev til Apple henviser JANA og CalSTRS bl.a. til forskellige analyser, der har fundet øget depression, isolering fra omverdenen og dårligere søvnvaner hos børn, som bruger deres smartphone i mange timer om dagen.

Samtidig gør de to aktionær-grupper opmærksom på, at 94 pct. af amerikanske forældre forsøger at begrænse deres børn anvendelse af ”smarte” gadges.

Mange forældre mener imidlertid, at de ville være meget mere effektive til at forhindre negative effekter af mobilbrugen, hvis de blev bakket stærkere op med research og værktøjer fra Apple.

JANA og CalSTRS ser heldigvis ikke verden i sort og hvidt. De fremhæver også, at smartphones og tablets kan have mange positive effekter på børn – f.eks. at de er fine at bruge i undervisning og kommunikation med fjerntboende familie-medlemmer.

Apple går ikke i detaljer med, hvad man eventuelt vil forbedre yderligere, så børn ikke bliver for afhængige af deres iPhone eller iPad. Men noget vil sikkert ske, for Apple ønsker ikke at få forældre, undervisnings-sektoren og alt for mange politikere på nakken, fordi man ikke har gjort nok.

Omvendt vil de små mennesker, det hele drejer sig om, nok ikke være særligt begejstrede for udsigten til, at de vil blive overvåget mere af de ”gamle” end allerede i dag….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mon Razer Linda er ”the missing link?”