Hvornår har I kigget på mobilen sidst?

Musik lyder bedst på bånd

Jeg kender flere Hi-Fi entusiaster – lad os bare kalde dem audiofiler – der har en gammel Revox båndoptager stående i deres musikværelse.

Her ser den ikke kun dekorativ og herligt retro ud med sine to store metalspoler. Den bruges i høj grad også til at spille musik.

Rigtige freaks mener nemlig, at musik kun kan høres analogt. Altså ikke noget med digital streaming via mobiltelefonen. Frem med pladespilleren, der har fået et bemærkelsesværdigt comeback i de seneste par år.

Nu ser det imidlertid ud til, at spolebåndoptageren skal følge i hælene på grammofonen. I hvert fald er den første bærbare ny-udviklede af slagsen i flere årtier netop blevet lanceret i Holland.

Det er som et billede fra gamle dage – Metaxas vil genoplive spolebåndoptageren.

Bag den nye GQT spolebåndoptager står den ambitiøse lyd-ingeniør Kostas Metaxas, der har indbygget de nyeste high-end komponenter i sin nye GQT Portable Recording Device No 1. Målet er at skabe en lydoplevelse og kvalitet, som selv de bedste digitale Hi-Fi apparater ikke kan komme i nærheden af:

”Jeg vil genskabe samme renomme for ypperlig mekanisk kvalitet, som har gjort schweizer ure berømte og eftertragtede over hele verden. Min båndoptager klarer sig helt uden computer eller chips til logisk kontrol. Vi bruger i stedet diskrete transistorer og komponenter, som man også gjorde i det bedste audio grej i 1970’erne,” erklærer Metaxas.

Metaxas har selv anvendt schweiziske Stellavox båndoptagere til at indspille mere end 300 koncerter siden midten af 1980’erne. Den nye GQT bygger grundlæggende på en Stellavox SM8 optager, der er blevet fintunet og forbedret i næsten alle dele.

For at optimere ind- og afspilning lader Metaxas sin maskine have kun én hastighed – 15 tommer pr. sekund (IPS). Den er mobil eller i hvert fald bærbar, og den vil være lige oplagt for pladestudier som for Hi-Fi entusiaster, der kun vil have det bedste i deres hjem.

For nogle måneder siden vakte Metaxas & Sins opsigt med en hovedtelefon for-forstærker, der er udformet som det hovede, som skal lytte til musikken.

 

Metaxas er da heller ikke beskeden, når man beskriver sin nye maskine. Den er ikke bare en spolebåndoptager, men et ”kinetic art object” der kan indspille og afspille musik.

Den australsk-fødte designer, kunstner, Hi-Fi entusiast, elektro-ingeniør og studie-teknik har før vakt opsigt med sine utraditionelle kreationer.

For nogle måneder siden præsenterede han således en hovedtelefon-forforstærker udformet som kraniet på den person, der skulle bruge ”hørebøfferne” til at lytte til musik på. Metaxas’ Marquis Memento Mori er opbygget som to separate mono-forstærkere i kompromis-løs kvalitet.

Metaxas & Sins holder den officielle verdenspremiere på GQT Portable Recording Device No 1 i forbindelse med High End Hi-Fi udstillingen i München til maj. De første eksemplarer af super-optageren blive udleveret til købere i august.

Forhåbentligt har de inden da fået at vide, hvad de skal betale for den nye GQT spolebåndoptager. Billig bliver den næppe….

Kostas Metaxas mener, at man kun kan skabe naturlig lyd ved at bruge analogt udstyr. Både i pladestudiet og hjemme hos den, der elsker god musik.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvornår har I kigget på mobilen sidst?