Intelligent lyd fra Samsung

Du smider 25 kilo e-affald ud om året

Har I prøvet at tænke nærmere over, hvor mange elektriske apparater I har kasseret gennem årene. Gamle tv, radioer, køleskabe, mobiltelefoner osv?

Når man prøver at lave en liste over bare de seneste fem år, vil den indeholde ganske mange punkter. Især, hvis man husker at tage brugte batterier med.

Kina er det land i verden, der genererer mest e-skrot, viser en netop udsendt rapport fra FN Universitetet, den internationale telekommunikations union (ITU) og International Solid Waste Association.

7,2 millioner tons affald med elektroniske og elektriske produkter blev registreret i Kina i 2016. Det er meget – og dog alligevel ikke, når man fordeler skrottet på hver indbygger.

Så genererer kineserne kun 5,2 kilo om året pr, hovede, hvilket ligger under gennemsnittet i verden – og er fem-seks gange mindre, end hver dansker smider ud.

Ifølge rapporten genererede danskerne 24,9 kilo e-skrot sidste år. Det giver en andenplads i Europa – kun overgået af Norge med 28,7 kilo pr. indbygger.

Gennemsnittet på verdensplan er 6,1 kilo – og et land som USA, der gerne praler af at være verdens mest avancerede med hensyn til teknologi, leverer ”kun” 19,2 kilo pr. amerikaner om året.

Menneskene på denne lille klode efterlod sig 44,7 millioner tons kasserede el-varer i 2016 – og tallet vokser for hvert år. Mange udskifter nemlig deres smartphone, tv eller køleskab hurtigere end tidligere, fordi der hele tiden kommer nyere og smartere modeller i en lind strøm.

FN’s nye rapport ”Global E-waste Monitor 2017” afslører, at mange apparater og gadges bliver solgt som brugte – f.eks. fra Danmark og videre til Østeuropa eller til udviklingslande. Nogle bliver genbrugt på en fornuftig måde, men rigtigt mange ender stadig som udokumenteret e-skrot på enorme lossepladser i f.eks. Afrika.

Kun 20 pct. af verdens e-skrot blev nemlig indsamlet og genbrugt sidste år. Det tal er nødt til at blive forbedret kraftigt i de kommende år, fordi alt affaldet kan være en trussel mod naturen og i sidste ende menneskeheden.

Hvor plastik affald er ved at fylde verdenshavene op, kan rester fra el-skrot sive ned i jorden og gøre ubodelig skade. Både smartphones, tv og køleskabe indeholder nemlig svært nedbrydelige kunststoffer og mange værdifulde metaller, som det kunne være værd at genbruge – sølv, guld, aluminium, kobolt, platin eller lithium for blot at nævne nogle få.

Nordeuropa – og herunder Danmark – er det område i verden, hvor genbrug af elskrot er bedst organiseret. 49 pct. for at være mere præcis. Norge og Sverige er de allerbedste lande, skriver FN i sin rapport.

I Europa blev der i 2016 genereret 12,3 millioner tons e-skrot. Det giver et gennemsnit på 16,6 kilo pr. europæer. Ti gange så meget som hos hver inder.

EU har indført en strategi om, at 45 pct. af al e-skrot skulle indsamles og forsøgt genbrugt i 2016. I 2019 skal det være 65 pct. Disse mål bliver dog svære at opnå, fordi indsamlingen reelt set ikke er blevet øget siden 2009 og stadig ligger på mere beskedne 37 pct.

Når man læser denne slags tal, får man jo ligefrem lidt dårlig samvittighed, at det seneste batteri fra computermusen ikke blev lagt til genbrug, men røg direkte ud med husholdnings-affald….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Intelligent lyd fra Samsung