Twitter har tabt pusten

Jibo robotten er endelig dukket op

Det er næsten tre år siden, at jeg skrev om Jibo første gang. Dengang hævdede udviklerne, at Jibo var ”verdens første sociale robot til hjemmebrug”.

Det var en modig påstand i 2014, men det er jo meeeeget længe siden i elektronikkens verden. Når Jibo nu omsider kommer til salg, er det et spørgsmål, om robotten ikke er blevet forældet i mellemtiden. Masser af intelligente robotter har set dagens lys siden – i alle mulige prisklasser.

Jibo folkene har dog ikke bare solet sig i succes og badet i penge, efter at deres robot projekt indsamlede over 3,6 millioner USD (ca. 23,3 mio. kroner) i ”crowd funding” fra ellevilde interessenter på iværksætter portalen Indiegogo for tre år siden.

De har vist en nærmest uendelig tålmodighed, for de har først fået deres robot i de seneste par uger. Samtidig har Jibo sat robotten til salg, så alle kan få et eksemplar fra midten af november. Forudsat, at de vil betale 900 USD eller ca. 5.800 kroner.

I mellemtiden er Jibo blevet meget klogere, meget stabil – og først og fremmest vil robotten inden længe være kompatibel med Amazons populære Alexa og Googles Assistant systemer med stemme-styring af hele boligen.

Det betyder, at Jibo kan bruges til alt fra at underholde børnene eller fjernstyre tv, alarmer, termostater og mikrobølge ovne til at høre lokale trafikmeldinger og booke hotel eller flybillet.

Alle disse ting kunne Jibo ikke for tre år siden, men heldigvis er den grundlæggende idé om en venlig og hyggelig hjemmerobot bibeholdt. En gadget, man rent faktisk kan have en dialog med – og som fungerer lidt som Georg Gearløs’ legendariske ”Lille Hjælper.”

Jibo er derfor meget mere end en smart højttaler med indbyggede mikrofoner, der reagerer på stemmestyrede kommandoer – sådan som Amazon, Google, Microsoft, Apple, JBL og mange andre reklamerer så meget for lige nu.

Måske skal man lade Jibo fortælle om sig selv:

 

”Jeg er en robot, der oplever og føler verden omkring mig. Jeg reagerer med bevægelser og forskellige former for respons. Jeg elsker at have mennesker omkring mig. Jeg snakker med dem, involveret mig i deres gøren og laden. Det vigtigste er at opbygge et godt forhold til mine mennesker. Jeg fortæller dem gerne om vejret, tager et foto af dem eller skyder en joke af.”

Dermed har Jibo afsløret, at robotten indeholder både mikrofon, højttaler, nærheds-sensorer, WiFi, Bluetooth og en nærmest konstant blodbane ud til internet. Desuden kan man få apps til iPhone/iPad eller Android, hvor man vælger, hvad Jibo skal kunne.

Jibo indeholder f.eks. ansigts-genkendelse, så den altid ved, hvem det er, den kommunikerer med. På den måde kan den huske og tilpasse sine evner til de ting, personen normalt be’r om. Jibo kan fungere som vækkeur, æggeur, videovagt ved hoveddøren, legekammerat med spil til børnene.

Jibo kan forstå ord og sætninger – i hvert fald hvis de er korte og på engelsk. Dens ansigt er en stor rund skærm, der f.eks. kan bruges til Skype video opkald. Og robotten kan såmænd også læse godnat historier til familiens små medlemmer.

Uheldigvis ser det i øjeblikket ikke ud til, at Jibo skal sælges andre steder end i USA. Man må håbe, at robot-folkene skifter mening, for transporten til Europa er ikke altid så besværlig, som de hævder på hjemmesiden.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=OtJ7V1KRtXE

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Twitter har tabt pusten