Billioner gemmes i skattely

Spis din mad i stilhed

Nogle siger, at det forstærker den gode smag. Nogle – og især i Asien – ser det som et tegn på respekt for kokken. Men de fleste andre er irriterede, når andre ved bordet slubrer og støjer, når de spiser spaghetti, pasta eller asiatiske nudelretter.

Faktum er da også, at det kan være svært at trække de lange striber af blød dej og sovs helt lydløst ind i munden. Især når man er meget sulten og bare skovler maden i sig.

Måske der er en løsning på vej – nemlig en ny high tech gaffel til at spise nudler med. Den er udviklet af japanske Nissin, som er en af verdens største producenter af de såkaldte ”ramen noodles”. I Danmark kender vi dem bl.a. som Nissin Cup Noodles og andre asiatiske lynretter, der sælges i supermarkeder.

Den er lidt stor og klodset – Nissins Otohiko nudel gaffel. Til gengæld indeholder den masser af elektronik i form af mikrofoner, en processor, trådløs NFC og en lille højttaler.

Nissin lod et hold lyd-teknikere og ingeniører optage, når hundreder af mennesker spiste nudler. De karakteristiske slubre- og sugelyde blev analyseret ned til mindste detalje, inden Nissin udviklede et program, der sender mod-lyde.

Med andre ord bekæmper Nissin spise-lyden med kontrastøj, der skal kunne neutralisere lyden og dermed få spisebordet til at være mere behageligt at sidde ved.

Jeg skal ikke kunne sige, om metoden fungerer. Men Nissin har nu udsendt en Otohiko gaffel, der har anti-slubre-teknikken integreret. Den sælges i øjeblikket online i Japan til en favørpris på 14.900 yen. Det svarer til ca.  850 kroner.

Indeni Otohiko sidder et antal følsomme mikrofoner, der reagerer, så snart gaflen tages i brug og de første nudler spiddes eller rulles på. Redskabet sender et trådløst NFC signal til en smartphone – for sådan en har alle med sig, når de spiser – og tænder for en app med anti-lyde i.

Nissin er gået videnskabelig til værks og har optaget lyden fra hundreder af menneskers nudelspisning. Derefter har man udviklet en app, der udsender anti-støj.

De flyder så ud af mobiltelefonens højttaler og lyder ifølge japanske medier som en slags elektronisk dance musik. Støjfrit bliver der altså ikke. Snarere, at slubre lyde afløses af moderne musik. Måske ikke lige ideelt for elskere af klassiske toner.

Nissin kalder sin opfindelse for en ”løsning, der kan dæmpe den kulturelle gnidninger mellem folkeslag eller folk, der elsker at støje under middagen – og dem, der foretrækker at spise i stilhed.”

Otohiko er det nyeste, men bestemt ikke første eksempel på japanernes særlige evne til at tilsløre og camouflere ting, som måske ikke er så behagelige.

I Japan kan man f.eks. også købe toilet kummer, der sender anti-toner ud, når man prutter højlydt. Eller bekæmper den dårlige lugt med spray deodorant, der tænder automatisk, når man sætter sig på toiletbrættet….

https://www.youtube.com/watch?v=lxocP_Maj1Y

I bunden af gaflen sidder en lille højttaler, der skal udsende anti-støj. Slubrer og smasker gaffelbrugeren for meget, kan man også bruge mobiltelefonens højttaler til at neutralisere den kulinariske kakafoni,

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Billioner gemmes i skattely