Pas på ”smart” legetøj

Moderne lyd i retro look

Jeg kæmper lidt med at bruge ordet retro her til morgen, fordi det bliver brugt lidt for meget til lidt for mange tid i øjeblikket, bare de har et design, der går ud over mainstream.

Nostalgisk dur heller ikke, fordi man så længes tilbage til noget, der ikke eksisterer længere, Og gammeldags son tredje mulighed? Nixx – de nye Moonraker højttalere fra Bossa Sound er alt andet end ”old fashioned”.

Moonraker navnet i sig selv er jo også ”retro-spektivt”. Den hentyder til en James Bond film fra 1970’erne. Højttalerne kommer dog uden ”jaws”, og der er bestemt ikke noget metallisk tænder-skærende i deres lydkvalitet.

Den ene Moonraker er aktiv og indeholder forstærkere og et display.

Tværtimod vil jeg tro, mange ville kunne få på at købe Bossa nyhederne som kunst-genstande til at pynte op i stuen eller på kontoret som til at formidle musikken fra et stereo anlæg, en laptop eller en smartphone.

Det mest visuelt retro ved Moonraker er dels det kuglerunde design. Det var lidt på mode for 50 år siden. Dels højttalerens ben. De er nemlig fremstillet af ægte træ og af træsorter, som var populære i 70’erne – teak, ask eller valnød.

Vi mangler bare palisander, men det skyldes måske, at den træsort aldrig har været udbredt på skibe og sejlbåde. Bossa Sound fortæller nemlig, at Moonrakers ben er genbrug – lavet af affaldstræ af planker, som bliverf anvendt på dyre luksus yachter.

Tænke sig i øvrigt, at man kan skrive så meget om noget, der er så ret uvigtigt for en højttaler som dens ben.  Men nu er det i hvert fald gjort, og jeg skal nok lade være med at nævne ben i resten af denne artikel.

Selve højttaler kabinettet er kuglerundt, hvilket er godt for lyden. Så kan der ikke forekomme ”stående bølger”, der opstår, når lyden flyver frem og tilbage mellem to parallelle flader. Moonrakers kugle er tilmed fremstillet af et kunststof med en sandwich af tykt dæmpnings materiale på indersiden.

Moonrakers leveres altid i sæt af to. Den ene kugle er aktiv og rummer to digitale Class-D stereo forstærker, mens den anden ”svinger med” som passiv.

Lidt som i en møbelbutik: Man kan vælge træsort til sin Moonraker, men kun til benene.

Forstærkerne er separate for bas/mellemtone og diskant – henholdsvis på 2 x 50 og 2 x 25 watt. Det skulle kun give ganske gode lydtryk. Bas-enheden (woofer) er på 6,5 tommer og diskanten på 0,8 tommer (tweeter). De arbejder i et helt lukket kabinet – ikke basrefleks.

Et sæt Moonrakers koster 2.400 USD eller ca. 15.800 kr. I den prisklasse bruger de fleste Hi-Fi entusiaster traditionelle stereo anlæg med kabler. Her kan man vælge mellem både optisk kabel, koaksial eller phono/RCA typer.

Men kuglerne kan (selvfølgelig) også det mere nymodens,. De har Bluetooth med aptX, så man kan forbinde f.eks. en smartphone med streamet musik til dem. Kontrollen foregår så enten via en trådløs fjernbetjening eller en app på ejerens smartphone….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pas på ”smart” legetøj