Disneys univers anno 2017

Er det slut med luksus mobiler?

Når forældre siger til deres børn, at det er en luksus at eje en smartphone, mener de det nok ikke helt så bogstaveligt, som det kan lyde.

For smartphones er bestemt ikke en luksus nu til dags – medmindre man tænker i Vertu. Lidt ligesom personbiler heller ikke nødvendigvis er lig med en Bentley eller en Mercedes S-klasse.

Vertu var  mobiltelefonernes Rolls-Royce. I hvert fald i sin egen selv-opfattelse. Og når man kiggede på de priser, man skulle betale for en Vertu med middelmådige præstationer og et ”karrosseri”af dyrt læder, titanium, guld og ædelstene.

Når jeg bruger mine verber i datid, er det, fordi verdens mest kendte fabrikant af luksus-telefoner er en fortid. Virksomheden med smartphones, der kostede 85.000 kroner i gennemsnit, gik konkurs i torsdags.

 

Vertu var/er sjovt nok en Nokia opfindelse. Tilbage i 1998, hvor Nokia var nummer ét i verden i mobiler, mente finnerne, at der var brug for telefoner for de få. Telefoner, som f.eks. blev solgt af juvelerer på Strøget i København til folk, der havde  råd til at være anderledes end hoben med almindelige mobiler fra Nokia, Ericsson eller Motorola.

I dette årtusinde har Vertu flyttet base fra Finland til England og skiftet ejer adskillige gange. Senest kinesere og exil-tyrkeren Murat Hakan Uzan, der har fyret samtlige 200 ansatte, efter at han fandt ud af, at Vertu slæbte rundt på en gæld på 1,1 milliarder kroner.

Uzan beholder dog rettighederne til Vertu varemærket, så det kan meget vel være, vi vil se Vertu dukke op fra de døde igen. Bare ikke på håndbyggede mobiler fra England, men på modificerede smartphones fra en kinesisk fabrikant.

Vertus dødskamp er imidlertid interessant på en helt anden måde:

Vertus telefoner blev håndbygget i England ligesom limousiner fra Rolls-Royce.

Den sætter nemlig et stort lysende rødt spørgsmålstegn ved, om verden har brug for luksus telefoner til 25.000 eller 100.000 kroner stykket. Åbenbart ikke.

Folk er fortsat vilde med at købe nye smartphones – også selvom de bliver dyrere og dyrere. De kommende iPhone 8 og Samsung Galaxy Note 8 ventes at blive de første ”almindelige” mobiler, der passerer 10.000 kroners grænsen.

Selvfølgelig var Vertus telefoner anderledes: De var meget dyrere ”klædt”, markedsført som telefoners Rolex, men indendørs var de faktisk ret middelmådige. Sjældent med den nyeste teknologi, de hurtigste processorer og de bedste displays, der kendetegner smartphones fra bl.a. Apple, Samsung, OnePlus, Sony og Huawei.

Andre har forsøgt at gå samme vej som Vertu – nemlig at tilbyde eksklusivt designede og markedsførte mobiler. Såmænd også i Danmark: Bang & Olufsen ramte i sin tid helt ved siden af, og Lumigon forsøger fortsat at overleve på bl.a. at sælge til rige arabere og asiater.

Spændende at se, om dødsdommen over luksus-telefonerne nu også vil holde – bare fordi den mest kendte af alle har måttet give op. Man kan nemlig også sagtens grave modsat rettede argumenter frem:

Folk køber fortsat masser af dyre håndlavede schweizer-ure, selvom et armbåndsur til 30 kroner fra supermarkedet viser tiden lige så præcist og tydeligt.

Folk køber også fortsat Bentleys og Rolls-Roycer, selvom en Dacia fra Rumænien eller en lille Kia fra Korea kan udføre samme opgave – nemlig at befordre fire mennesker fra punkt a til punkt b. Faktisk bliver der solgt flere britiskel luksus-limousiner end nogensinde før….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Disneys univers anno 2017