OnePlus 5 hurtigere end iPhone 7

Fremtidens mobil testes på festival

Over 130.000 mennesker besøger i disse dage mudderpølen på Roskilde Festival for at høre og se musik, hygge sig med vennerne – og for manges vedkommende – fejre veloverstået eksamen.

Når gæsterne er trætte af maseriet foran Roskildes scener, har de mulighed for at afprøve fremtidens mobiltelefoni i praksis.

5G forventes først lanceret til den bredere befolkning i 2020, men teleselskabet 3 og den kinesiske tele-leverandør Huawei har sammen opstillet 5G udstyr og master på Roskilde Festival.

De første målinger i Roskilde viser, at 3 kunder kan opnå fire gange højere hastigheder på mobiltelefonen sammenlignet med det hurtigste 4G netværk, der er i praktisk brug i Danmark.

Massive MIMO udstyret kan ses nederst i 3’s mobilmast til højre-

En gennemsnitlig brugers download tempo øges til 30 Mbps fra 7,7 Mbps. Det svarer til, at man kan hente en hel Hollywood film ned på sin smartphone på få sekunder.

3 og Huawei tester såkaldt Massive MIMO udstyr på Roskilde – Multiple Input and Multi Output på fem mobilmaster ved festivalen.

Indtil nu har Massive MIMO kun været testet i mindre skala i Europa, så Roskilde er det første sted, hvor udstyret får sin ilddåb med mange brugere på. Omkring 40.000 smartphone-ejere ventes at prøve  5G telefonien i forbindelse med festivalen.

Massive MIMO betragtes som en nøgle-teknologi i fremtidens 5G. Udstyret har mange flere antenner end 4G og kan via avancerede digitale kredsløb levere en hurtig forbindelse med mange brugere på samme tid.

Huaweis P10 er en af de få smartphones, der kan udnytte den hurtigere hastrighed i Massive MIMON teknologien.

Den nye teknik gør det muligt, at udstyret kan genbruge de samme frekvenser på samme tid via de mange antenner. Da plads i frekvenserne er nødvendig for at flytte data, vil 5G  brugere føle, at deres mobiltelefon er meget hurtigere end før. Især, når man overfører større filer, streamer f.eks. film eller spiller avancerede spil på sin smartphone.

Kun et fåtal af mobiltelefoner er kompatible med Massive MIMO, der havde sin praktiske verdens-premiere i Japan i september 2016 – med Huawei og teleselskabet SoftBank som leverandører.

Massive MIMO telefonerne er Apple iPhone 7 og 7 Plus, Sony Experia XZ, Huawei P9, P10 og Mate 9. Øvrige smartphones forbinder sig på 3’s 3G og 4G netværk, der kører via de samme master under festivalen.

I onsdags satter 3’s kunder på Roskilde i øvrigt en ny rekord. De brugte tilsammen 6,7 terabyte data (TB) – 6,700.000.000.000 bytes.

Det er 35 pct. mere end på Roskilde Festivals åbningsdag sidste år og skyldes, at deltagerne bruger sociale medier meget mere intenst end tidligere. De uploader f.eks. masser af fotos og videoer fra koncerterne eller bruger YouTube og Netflix, når de befinder sig i camping områderne…..

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OnePlus 5 hurtigere end iPhone 7