Er Mac ved at dø ud langsomt?

Bedre video på mobilen

Moderne smartphones er rene små vidundere i elektronik og foto, og de har for længst udmanøvreret traditionelle lommekameraer hos næsten alle andre end hos professionelle fotografer.

Sony producerer både smartphones, seriøse fotokameraer og videoudstyr til amatører og filmfolk. Derfor kender Sony om nogen fordele og fælder ved at bruge de forskellige typer apparater.

I anledning af den tilstundende sommerferie har Sony derfor udsendt en række gode tips og råd om, hvordan man kan lave rigtigt gode video-optagelser med sin mobiltelefon.

Med rigtigt gode menes videoklip, der med lidt øvelse ligger klasser over de optagelser, som de fleste lægger på sociale medier som Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter eller YouTube.

Sony anbefaler desuden, at man sætter sig lidt grundigt ind i de mange foto- og video-relaterede funktioner, som både iPhones og Android telefoner samt tilhørende apps byder på i dag. Ikke kun de automatiske, men også de manuelle som kan gøre ens video klip til noget helt særligt og personligt.

Her er Sony Mobiles seks bud på, hvordan man kan lave en videooptagelse med en smartphone, som man gider se igen og igen – og vise frem:

Film vandret
Undgå at holde telefonen lodret under optagelsen. De fleste skærme, både på tv, bærbare og telefoner, viser optagelser i bredformat. På den måde slipper man også for lodrette sorte søjler på begge sider af videoen, når den vises frem. Filmen bliver samtidig nemmere at se, når den vises på de forskellige skærme.

Pas på den rette belysning
Når man optager film, er lysforhold og lysniveau mere kritiske end ved foto. Filmer man udenfor, er det f.eks vigtigt at overveje tidspunkter på dagen, der giver bedste lysforhold og dermed de bedste optagelser. Hvis solen står højt på himlen, kan optagelserne blive overbelyste – og efterbehandlingen af videoen er langt vanskeligere, da det er svært at rette op på overeksponerede områder. Det optimale tidspunkt at filme udendørs på er i morgentimerne, sen eftermiddag eller tidlig aften – afhængigt af årstiden. Er vejret overskyet, kan man sandsynligvis skyde på enhver tid af dagen.  Hvis det naturlige lys ikke tilstrækkeligt, kan man på de fleste smartphones justere på lysstyrke og farve manuelt i indstillingerne.

Undgå at zoome
De fleste smartphones har digital zoom, men resultaterne er som regel bedst, hvis man lader være med at bruge den. Især hvis der er lang afstand til motivet. Så risikerer video billederne at blive slørede. Prøv i stedet at komme tættere på motivet. Så får man også flere detaljer med.

Få roligere optagelser
Når man filmer med smartphone uden et fastmonteret stativ, kan selv de mindste bevægelser give store rystelser på videoen. Undgå at bevæge smartphonen alt for meget og sørg for at lave jævne bevægelser for at fange mere rolige og stabile billeder. Nye smartphones har specielle funktioner til at give rolige billeder som f.eks. Sonys SteadyShot.

Leg med slowmotion-effekter
Man kan tilføje ekstra kunstnerisk dimension til sine videoer ved at filme kortere sekvenser i slowmotion.   i slowmotion. I slowmotion kan man få dramatiske effekter og fange detaljer, som kan være svære at se med det blotte øje.

Brug tid på redigering
De fleste smartphones har et udvalg af video-redigerings-værktøjer indbygget. Desuden kan man downloa- de mange forskellige special-apps til formålet. Det er en god idé at bruge ekstra tid på at efter-redigere sine videoer med f.eks. filtre, før man sender dem ud i de sociale medier. Klip, beskær, optimér farver og kontraster. Det giver et mere professionelt resultat.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er Mac ved at dø ud langsomt?