Pas på, hvor I tager selfies

ID under huden

At man kan implantere små elektroniske chips under huden, er der som sådan ikke noget nyt i.

Det har vi set gjort i utallige science-fiction film. Vi gør det til medicinske forsknings formål. Og vi gør det uden problemer i husdyr og kæledyr, så vi kan identificere og spore dem lettere.

Omvendt er det meget sjældent – for ikke at sige aldrig – at vi hører det gjort på virksomheders menneskelige medarbejdere.

Ikke desto mindre er det, hvad det svenske innovations-hus Epicenter i Stockholm har eksperimenteret med siden 2015.

Epicenter huser over 100 virksomheder med omkring 2.000 medarbejder i, hvad ejerne kalder et Digital House. 150 af Epicenters beboere har fået implanteret en chip under huden.

Epicenter er et innovations-center, hvor både kendte virksomheder og små iværksættere har til huse.

Chippen anvender Near Field Communication (NFC) til at kommunikere trådløs med læsere, som medarbejderne passerer. Samme NFC teknologi kendes bl.a. fra mobile betalings systemer, kreditkort og mange Android smartphones.

Epicenters mikrochips skal dog ikke (officielt) bruges til at holde øje med, om medarbejderne holder for lange rygepauser eller, hvor de bevæger sig rundt i virksomhedens bygninger.

Chippene skal ganske enkelt erstatte traditionelle adgangskort og indtastede koder ved firmaets indgangsdøre.

Epicenters ansatte vil have begge hænder frie

Ikke uventet har nyheden skabt en del røre blandt svenske fagforeninger, der mener, at chippene kan forvandle mennesker til en slags levende robotter – og overvåge deres gøren og laden for hvert skridt.

Epicenter lægger vægt på, at der skal være både plads til seriøst arbejde og sjov leg i det digitale hus.

Tilsvarende har svenske it-eksperter advaret om, at mikro chippene muligvis kunne blive knækket af hackere, der så fik adgang til en masse konfidentielle data, adgangskoder osv.

Epicenters nuværende mikro chips indeholder på nuværende tidspunkt kun små mængder, der overføres via elektro-magnetiske bølger.

Implantaterne er desuden ”passive”. De kan kun aflevere informationer om deres bæreres identitet – ikke hente data den modsatte vej.

Mikro chippene anbringes med en kanyle i det kødfulde område lige under tommeltotten. Operationen tager kun nogle få sekunder og efterlader sjældent mere end et par små dråber blod.

Flere af de mennesker hos Epicenter, der har fået mikro chippen ”indbygget”, sammenligner den med en piercing. Blot med den forskel, at piercinger kan og skal ses. De er jo smykker. ID-chippen skal derimod ikke kunne ses.

Epicenter Stockholm tæller bl.a. Google, Microsoft, IBM, Telia, Spotify, Telenor, SE Banken, Samsung, Coca-Cola og medico-giganten Merck blandt sine medlemmer….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pas på, hvor I tager selfies